X

Rusia a pierdut peste o jumătate de milion de oameni în războiul din Ucraina, estimează Statul Major ucrainean

Rusia a pierdut peste o jumătate de milion de oameni în războiul din Ucraina, estimează Statul Major ucrainean

Statul Major ucrainean anunță într-o serie de comunicate că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte – uciși sau răniți – de la 24 februarie 2022, scrie news.ro cu referire la Le Monde. Aceste date nu pot fi verificate, notează ziarul francez, care precizează că nici Moscova și nici Kievul nu-și comunică pierderile de la începutul războiului.

Serviciul rus al BBC și publicația rusă în exil Mediazona anunțau pe 17 aprilie că au identificat peste 50.000 de militari ruși uciși de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.

Acest bilanț, publicat într-o anchetă comună, până la 7 aprilie, are la bază comunicate oficiale, informații de presă sau publicate pe rețele de socializare, precum și date culese la morminte în cimitire. Cele două publicații avertizau că nu pretind că este vorba despre un bilanț exhaustiv.

Citește și: De ce Ucraina are nevoie de o teorie a victoriei împotriva Rusiei. Cum poate câștiga războiul

La sfârșitul lunii februarie, Kievul estima la 31.000 numărul militarilor ucraineni uciși, în timp ce Moscova a comunicat doar foarte rar pierderi militare, cifre considerate drept puternic minimalizate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, invoca pe 17 aprilie „legea secretului de stat” și „regimul special” al invaziei ruse a Ucrainei, pentru a justifica absența comunicării oficiale a pierderilor militare ruse.

În august 2023, cotidianul american The New York Times evalua, citând date oficiale, pierderile militare ruse la 120.000 de morți.

Pe 29 ianuarie, într-un răspuns scris adresat unui parlamentar, ministrul britanic al Apărării, James Heappey, evalua pierderile ruse la peste 350 000 de morți și răniți.

Tags: rusiaStatul Major ucraineanucraina
Social