X

Rusia a prevenit un atac ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie; Kievul denunţă bombardamente ruseşti

Un înalt oficial rus a declarat joi că Rusia a împiedicat un atac ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, în timp ce Kievul spune că Rusia este cea care a atacat uzina pentru a o conecta la reţeaua sa electrică, relatează Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

Bombardamentele repetate în perimetrul centralei, de care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, cresc probabilitatea unui grav accident, la numai 500 km de centrala de la Cernobîl, locul celui mai devastator dezastru nuclear produs în 1986.

Citeşte şi: Washingtonul speră că următorul guvern israelian va continua să respecte grupurile minoritare – Black News

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la bombardarea uzinei, a propus măsuri de siguranţă nucleară prin instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei.

Forţele ucrainene “continuă să bombardeze centrala nucleară de la Zaporojie cu arme occidentale, ceea ce ar putea duce la o catastrofă globală”, a declarat secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

El a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni a secretarilor consiliilor de securitate din CSI, potrivit TASS.

Mai mult, Patruşev susţine că serviciile speciale ruse au împiedicat ceea ce el a spus că a fost un “atac terorist” asupra centralei.

Compania nucleară de stat din Ucraina, Energoatom, a comunicat joi că bombardamentul rusesc asupra centralei din Zaporojie, pe care îl denunţase anterior, are ca scop reconectarea uzinei la reţeaua electrica rusă.

Centrala nucleară ucraineană, cea mai mare din Europa şi a treia ca mărime din lume, este în prezent controlată de Rusia, care a ocupat regiunea Zaporojie şi a anexat-o.

Centrala a trebuit să fie deconectată de la reţeaua electrică ucraineană joi dimineaţă, după ce a fost atacată de ruşi, a precizat Kievul.

“Bombardamentele inamice şi daunele provocate ultimelor două linii de înaltă tensiune care leagă centrala nucleară din Zaporojie de sistemul energetic al Ucrainei reprezintă o altă încercare a invadatorilor ruşi de a reconecta centrala la sistemul energetic al Rusiei’, scrie pe canalul Telegram al Energoatom.

În viitorul apropiat, potrivit Energoatom, ruşii vor încerca să repare şi să reconecteze liniile de transmisie ale centralei la peninsula Crimeea, anexată în 2014.

Centrala nucleară din Zaporojie a rămas joi în totalitate fără curent, după ce bombardamentele ruseşti de miercuri au avariat singurele două linii electrice de înaltă tensiune care conectează centrala la reţeaua electrică a Ucrainei, lăsând-o doar cu generatoarele diesel, indicase anterior Energoatom.

Citeşte şi: Se dau lupte grele la Bahmut şi Soledar, în regiunea Doneţk – Black News

Situaţia de la această centrală nucleară îngrijorează atât Ucraina, cât şi ţările aliate deoarece se află într-o regiune care a fost anexată de Rusia şi unde se dau lupte grele.

Unităţi militare speciale ruse păzesc uzina, iar specialiştii ruşi din domeniul nuclear se află la faţa locului. Cu toate acestea, centrala de la Zaporojie continuă să fie operată de personal ucrainean.

Tags: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)EnergoatomkievmoscovaNikolai PatruşevrusiaucrainaVladimir PutinZaporojie
Categorii: Război in Ucraina