X

Rusia a redevenit mare jucător în Europa: Principala armă a lui Putin s-a ‘reîncărcat’

Rusia a redevenit mare jucător în Europa: Principala armă a lui Putin s-a ‘reîncărcat’

Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au atins în iulie cel mai ridicat nivel din acest an, înregistrând un avans de 5,7% comparativ cu anul trecut, şi de 12% faţă de iunie, conform calculelor Reuters. Gazul rusesc a fost principala armă de șantaj folosită de Vladimir Putin, pentru a ține Europa ”în șah”. În ciuda sancțiunilor occidentale, Europa are în continuare nevoie de gazele din Rusia și se ”ignoră” aceste sancțiuni.

Oficialii Gazprom nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Creşterea lunară reflectă încheierea lucrărilor de mentenanţă la conducta Turkstream din Rusia către Turcia, iar analiştii citează de asemenea creşterea sezonieră a cererii, în condiţiile în care companiile de utilităţi încep să stocheze gaze în depozite, înaintea iernii.

Aceste calcule, care au la bază datele furnizate de reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSOG) precum şi rapoartele zilnice ale Gazprom referitoare la tranzitul de gaze via Ucraina, arată că media exporturilor zilnice de gaze ruseşti prin conducte a crescut luna trecută până la 91,5 milioane metri cubi, de la 81,8 milioane metri cubi în iunie şi 86,6 milioane metri cubi în iulie 2023.

Cifrele sunt comparabile cu livrările de dinaintea războiului

Până acum în acest an, exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa au ajuns la aproximativ 18,3 miliarde metri cubi (bcm), comparativ cu un nivel între 175 bcm şi 180 bcm când fluxurile anuale spre Europa înregistrau un nivel de vârf, în perioada 2018-2019.

De la începutul lui 2023 Gazprom nu mai dă publicităţii propriile statistici lunare.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

În 2022, Rusia a livrat în total aproximativ 63,8 bcm gaze spre Europa, prin diverse rute, conform datelor Gazprom şi calculelor Reuters. Anul trecut, volumele au scăzut cu 55,6%, la 28,3 bcm.

În urma declinului exporturilor spre Europa, Gazprom a raportat în 2023 pierderi de aproape şapte miliarde de dolari, primele sale pierderi anuale din 1999.

 

Tags: europaPutinrusia
Externe