X

Rusia a refuzat să trimită observatori la apropiatele manevre NATO din Norvegia, anunţă Oslo

Rusia a declinat propunerea de a trimite observatori la manevrele militare de luna aceasta din Norvegia, la care vor participa zeci de mii de militari din ţările NATO, a anunţat joi armata norvegiană, citată de AFP, potrivit agerpres.  

Cel mai important exerciţiu al NATO prevăzut în acest an, Cold Response 2022 va reuni aproximativ 30.000 de soldaţi din 27 de ţări care, de la mijlocul lunii martie până la începutul lunii aprilie, se vor antrena pe uscat, pe mare şi în aer, prin desfăşurarea de trupe destinate să vină în ajutor unei ţări a Alianţei atacată.

Citește și : Franţa şi Germania CONFISCĂ iahturile oligarhilor ruşi

Conform cutumei, ţările Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), inclusiv Rusia, au fost invitate să trimită observatori pentru a urmări acest exerciţiu planificat cu mult timp înainte de ofensiva armatei ruse declanşate săptămâna trecută în Ucraina.

“Rusia a mulţumit pentru oferta de a trimite observatori la Cold Response 2022, dar a declinat-o”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al armatei norvegiene, Preben Aursand.

Motivele acestui refuz al Moscovei nu sunt cunoscute, notează agenţia franceză de presă.

Trupele străine sunt deja prezente în Norvegia de mai multe săptămâni, chiar luni, altele fiind aşteptate în zilele următoare.

Numărul de trupe anunţate să participe la aceste manevre continuă să fluctueze: estimat iniţial la peste 40.000 de soldaţi, în prezent se vorbeşte de circa 30.000.

“Unele naţiuni au ales să dispună de trupele lor într-un alt mod”, a remarcat Aursand, fără a oferi alte detalii.

Pe lângă ţările membre ale NATO, Finlanda şi Suedia, două naţiuni oficial nealiniate, dar unde dezbaterea privind aderarea la Alianţă a fost relansată după invazia rusă în Ucraina, ar trebui să trimită câte un contingent de militari.

Citește și : Germania trimite în Ucraina 2.700 de rachete sol-aer

SUA şi Marea Britanie vor desfăşura câte un grup aeronaval fiecare.

Franţa participă cu un detaşament naţional îmbarcat la bordul unui portelicopter amfibiu (PHA) Dixmude şi cu Forţa operaţională interarme cu foarte înalt nivel de pregătire (VJTF) a NATO, pe care o conduce de la 1 ianuarie timp de un an.

Tags: Cold Response 2022NATONorvegiaOSCErusia
Categorii: Diaspora