X

Rusia a reuşit să se facă auzită şi nu caută confruntare, susţine un fost secretar general al OSCE

Criza provocată de consolidarea militară a Rusiei în apropierea frontierei cu Ucraina i-a servit Moscovei ca Occidentul să-i asculte cererile în materie de securitate, dar ea nu are ca obiectiv ultim de a provoca o confruntare militară, a declarat miercuri fostul secretar general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Thomas Greminger, citat de EFE, potrivit agerpres

‘Opinia mea este că această mobilizare militară poartă un mesaj politic puternic ce nu a fost auzit în trecut’, a declarat fostul ambasador elveţian, în prezent director al Centrului pentru Politică de Securitate de la Geneva, într-o conferinţă de presă pentru a discuta despre tensiunea interpretată de ţările occidentale drept pregătiri ale Rusiei pentru o invazie în Ucraina.

Citește și: Kim Jong Il a fost sărbătorit FĂRĂ teste cu rachete sau paradă militară

Greminer consideră că Rusia nu are niciun interes să lanseze o operaţiune militară împotriva Ucrainei din cauza costului politic şi economic ridicat pe care l-ar implica o astfel de acţiune. La aceasta se adaugă – a spus el – că guvernul de la Moscova nu a întreprins eforturi pentru a pregăti populaţia rusă pentru eventualitatea unei intervenţii armate în ţara vecină.

Alerta s-a declanşat atunci când Moscova a majorat numărul soldaţilor desfăşuraţi la graniţa cu Ucraina până la 130.000 – deşi surse occidentale estimează efectivele la 140.000 sau la 150.000 de militari -, dar Greminger a ţinut să sublinieze că 70.000 dintre aceşti soldaţi ruşi staţionează în mod permanent în regiunea respectivă din 2015.

‘Evident că 130.000 de militari ar fi suficient pentru a lansa o operaţiune militară restrânsă, dar nu una masivă’, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Asociaţia Corespondenţilor ONU la Geneva.

Greminer consideră că, odată cu escaladarea actuală a tensiunii militare, Rusia a reuşit să facă ca preocupările sale în materie de securitate – în special opoziţia sa faţă de continuarea extinderii NATO spre Est şi faţă de posibilitatea unei viitoare aderări a Ucrainei – să fie auzite de toată lumea.

Moscova a anunţat în ultimele ore întoarcerea în cazarmă a unităţilor implicate în exerciţiile din zonele de la frontiera cu Ucraina, dar NATO, Washington, Londra şi Kiev au spus că nu au observat nicio detensionare.

Citește și: 120 de kilograme de cocaină au fost descoperite într-un container plin cu broccoli

Potrivit lui Greminer, acest lucru va deveni clar la scurt timp după duminica viitoare, când sunt prevăzute să se încheie manevrele militare pe care Rusia le efectuează împreună cu Belarus, moment în care ar trebui să înceapă să se vadă o reducere clară a contingentului rus dislocat în zonă.

 

Tags: moscovaONUOSCEThomas Gremingerucraina
Categorii: Diaspora