X

Rusia acuză din nou SUA de ingerinţă în alegerile sale parlamentare

Rusia a acuzat din nou SUA de amestec în alegerile sale parlamentare, ce vor avea loc peste o săptămână, informează sâmbătă dpa, potrivit agerpres

Aplicaţia “Smart Vote” a lui Aleksei Navalnîi, criticul aflat în detenţie al Kremlinului, era “conectată într-un fel sau altul cu Pentagonul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, la postul de stat Radio Rossii.

Citește și : Acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european

Susţinătorii lui Navalnîi folosesc această aplicaţie pentru a-i îndemna pe ruşi să voteze împotriva partidului pro-Kremlin, Rusia Unită, în alegerile ce vor avea loc de pe 17 până pe 19 septembrie.

Pagina de pornire asociată a fost blocată în Rusia timp de mai multe zile. De asemenea, autorităţile ruse le-au interzis motoarelor de căutare Google şi Yandex să afişeze termenul “Smart Vote” în rezultatele de căutare.

Aleksei Navalnîi, condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz pe care el l-a denunţat ca politic, a făcut apel la susţinătorii săi să folosească aplicaţia pentru a găsi şi vota pentru candidaţii care au cele mai mari şanse de a-i învinge pe cei ai Kremlinului.

Această aşa-numită ‘strategie a votului inteligent’ a obţinut câteva succese la alegerile locale începând cu 2019, în special la Moscova.

Maria Zaharova a invocat de asemenea discuţia care a avut loc vineri între ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, şi ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan.

Citește și : Doi jurnalişti afgani, bătuţi de talibani până când nu au mai putut să se ridice în picioare

Potrivit unui comunicat al părţii ruse, lui Sullivan i s-a spus că Moscova are “dovezi irefutabile” privind încălcarea legii de către giganţii americani ai internetului, în contextul alegerilor pentru Duma de Stat.

Deocamdată, partea americană nu a reacţionat la noile acuzaţii.

Tags: kremlinMaria ZaharovaparlamentarerusiaSUA
Categorii: Diaspora