Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

Publicat:

Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

Ambasadorul rus la Washington a spus că moartea unui pilot ucrainean la bordul unui avion F-16 se datorează slabei sale instruiri acordate de Statele Unite, scrie NEWSWEEK, potrivit stiripesurse.ro.

Afirmațiile lui Anatoli Antonov survin după ce prăbușirea, pe data de 26 august, a unuia dintre avioanele americane din a patra generație furnizat Ucrainei, care s-a soldat cu moartea locotenent-colonelului Oleksi Mes, cu numele de cod ‘Moonfish’, continuă să ridice semne de întrebare.


Citeşte şi: Geoană: Dacă Ucraina rezistă, și Republica Moldova are o șansă să vină către noi, către Europa – Stiripesurse.md

Mes devenise un personaj public foarte popular după desele sale apariții în presă și după ce a vizitat Washingtonul ca să convingă Statele Unite să trimită avioane care, potrivit speranțelor Ucrainei, ar fi schimbat socotelile pe câmpul de luptă.

Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

Pe portalul Telegram al ambasadei ruse, Antonov a declarat următoarele: “Instructorii americani nu au reușit să intruiască piloții ucraineni aflați la bordul avioanelor F-16”, el fiind citat de TASS, o agenție rusă de presă controlată de stat.

“Instructorii locali nu au reușit să îi instruiască pe ucraineni“, a continuat Antonov. “Îmi imaginez cum or fi zbierat când au aflat că avionul lor nenorocit a fost doborât de soldații noștri“.

Atunci când a fost contactat pentru a comenta afirmațiile lui Antonov, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru Newsweek următoarele: “În ceea ce îi privește pe ruși, ei mint mereu. Războiul informațiilor continuă”. Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că nu există noi informații legate de prăbușirea avionului F-16.

Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

Prăbușirea avionului care a provocat moartea lui Mes a fost o lovitură pentru armata Ucrainei, care așteptase de multă vreme avioanele americane atât de amânate, acestea fiind mult mai perfecționate în comparație cu avioanele datând din epoca sovietică pe care s-a bazat Kievul până acum.

Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe Mikola Oleșciuk, șeful forțelor aeriene din Ucraina.

Anterior, Mariana Bezuhla, o parlamentară ucraineană, afirmase că avionul ar fi fost doborât din greșeală de o baterie americană antirachetă de tip Patriot, ea acuzând comandamentul forțelor aeriene că “propagă minciuni”. Oleșciuk i-a respins acuzațiile, el acuzând-o la rândul său că discreditează conduceerea armatei ucrainene.

Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

O anchetă cu privire la catastrofă este în curs de desfășurare, iar Cartierul General al Ucrainei nu a furnizat detalii oficiale legate de incident, acesta neprecizând nici locul accidentului.

Statele Unite și Ucraina colaborează în cadrul acestei anchete, care, potrivit ziarului The New York Times, a fost de altfel discutată vineri, la o întâlnire de la Washington între secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul ucrainean al apărării, Rusten Umerov.

La începutul lunii august, Ucraina a primit cinci avioane F-16 – o primă tranșă din totalul de 45 promis de aliații Kievului, deși s-ar putea ca pierderea atât de recentă a unui astfel de avion să submineze încrederea printre aliații NATO, aceștia putându-se îndoi că țara ar putea folosi armamentul într-un mod eficient.

Mes s-a numărat printre piloții ucraineni instruiți la baza aeriană Skrydstrup, din Danemarca. Anterior, în cursul acestui an, el afirmase că instrucția a fost “condensată”, iar pilotarea avionului este mai dificilă din punct de vedere tehnic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi minori au omorât în bătaie un consătean şi i-au aruncat cadavrul în fântână

Doi minori au omorât în bătaie un consătean şi i-au aruncat cadavrul în fântână Doi minori din Căușeni au fost condamnați la câte 7 ani...

Accident groaznic la Puhoi: Un microbuz s-a făcut ‘armonică’!

Accident groaznic la Puhoi: Un microbuz s-a făcut 'armonică'! Două persoane au ajuns la spital, după ce au avut de suferit în grav accident. Totul...

Geniștii militari au neutralizat 73 de obiecte explozive

Geniștii militari au neutralizat 73 de obiecte explozive 73 de obiecte explozive au fost neutralizate de geniștii Armatei Naționale în luna august în cadrul a...

Rada Supremă a aprobat demisia ministrului de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba

Rada Supremă a aprobat demisia ministrului de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba Rada Supremă a Ucrainei a aprobat demisia ministrului de externe, Dmitro Kuleba....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.