X

Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

Ambasadorul rus la Washington a spus că moartea unui pilot ucrainean la bordul unui avion F-16 se datorează slabei sale instruiri acordate de Statele Unite, scrie NEWSWEEK, potrivit stiripesurse.ro.

Afirmațiile lui Anatoli Antonov survin după ce prăbușirea, pe data de 26 august, a unuia dintre avioanele americane din a patra generație furnizat Ucrainei, care s-a soldat cu moartea locotenent-colonelului Oleksi Mes, cu numele de cod ‘Moonfish’, continuă să ridice semne de întrebare.

Citeşte şi: Geoană: Dacă Ucraina rezistă, și Republica Moldova are o șansă să vină către noi, către Europa – Stiripesurse.md

Mes devenise un personaj public foarte popular după desele sale apariții în presă și după ce a vizitat Washingtonul ca să convingă Statele Unite să trimită avioane care, potrivit speranțelor Ucrainei, ar fi schimbat socotelile pe câmpul de luptă.

Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

Pe portalul Telegram al ambasadei ruse, Antonov a declarat următoarele: “Instructorii americani nu au reușit să intruiască piloții ucraineni aflați la bordul avioanelor F-16”, el fiind citat de TASS, o agenție rusă de presă controlată de stat.

“Instructorii locali nu au reușit să îi instruiască pe ucraineni“, a continuat Antonov. “Îmi imaginez cum or fi zbierat când au aflat că avionul lor nenorocit a fost doborât de soldații noștri“.

Atunci când a fost contactat pentru a comenta afirmațiile lui Antonov, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru Newsweek următoarele: “În ceea ce îi privește pe ruși, ei mint mereu. Războiul informațiilor continuă”. Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că nu există noi informații legate de prăbușirea avionului F-16.

Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

Prăbușirea avionului care a provocat moartea lui Mes a fost o lovitură pentru armata Ucrainei, care așteptase de multă vreme avioanele americane atât de amânate, acestea fiind mult mai perfecționate în comparație cu avioanele datând din epoca sovietică pe care s-a bazat Kievul până acum.

Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe Mikola Oleșciuk, șeful forțelor aeriene din Ucraina.

Anterior, Mariana Bezuhla, o parlamentară ucraineană, afirmase că avionul ar fi fost doborât din greșeală de o baterie americană antirachetă de tip Patriot, ea acuzând comandamentul forțelor aeriene că “propagă minciuni”. Oleșciuk i-a respins acuzațiile, el acuzând-o la rândul său că discreditează conduceerea armatei ucrainene.

Rusia acuză SUA pentru prăbușirea unui avion F-16

O anchetă cu privire la catastrofă este în curs de desfășurare, iar Cartierul General al Ucrainei nu a furnizat detalii oficiale legate de incident, acesta neprecizând nici locul accidentului.

Statele Unite și Ucraina colaborează în cadrul acestei anchete, care, potrivit ziarului The New York Times, a fost de altfel discutată vineri, la o întâlnire de la Washington între secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul ucrainean al apărării, Rusten Umerov.

La începutul lunii august, Ucraina a primit cinci avioane F-16 – o primă tranșă din totalul de 45 promis de aliații Kievului, deși s-ar putea ca pierderea atât de recentă a unui astfel de avion să submineze încrederea printre aliații NATO, aceștia putându-se îndoi că țara ar putea folosi armamentul într-un mod eficient.

Mes s-a numărat printre piloții ucraineni instruiți la baza aeriană Skrydstrup, din Danemarca. Anterior, în cursul acestui an, el afirmase că instrucția a fost “condensată”, iar pilotarea avionului este mai dificilă din punct de vedere tehnic.

Tags: Anatoli AntonovF-16MoonfishNATOOleksi MesrusiaSUAucraina
Război in Ucraina