X

Rusia acuză Ucraina că a deschis un ”al doilea front” în Africa

Rusia acuză Ucraina că a deschis un ”al doilea front” în Africa

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a deschis un “al doilea front” în Africa sprijinind “grupări teroriste”, la câteva zile după ce mercenari ruşi din grupul Wagner şi armata maliană au suferit pierderi grele în confruntări cu rebeli în nordul Mali, scrie AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, regimul criminal al lui (Volodimir) Zelenski a decis să deschidă un ‘al doilea front’ în Africa şi să sprijine grupări teroriste în state de pe continent favorabile Moscovei”, a denunţat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti.

Citeşte şi: Hotel PRĂBUŞIT în Germania: Există mai multe persoane prinse sub dărâmături! – Stiripesurse.md

Comentariile sale survin la peste o săptămână după un atac în Mali în care zeci de combatanţi ai grupului Wagner şi soldaţi malieni au fost ucişi, după cum au anunţat rebelii.

Rusia acuză Ucraina că a deschis un ”al doilea front” în Africa

Analiştii sunt de acord că aceasta este cea mai grea înfrângere suferită de grupul Wagner în Africa într-o singură bătălie.

După aceste evenimente de o amploare fără precedent, un responsabil al serviciilor de informaţii militare ucrainene, Andrii Iusov, a lăsat să se înţeleagă că Kievul ar fi furnizat informaţii rebelilor pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura atacul.

Aceste remarci au provocat furia autorităţilor din Mali, care l-au acuzat pe Iusov că astfel a “recunoscut implicarea Ucrainei în atacul laş, perfit şi barbar”, reproşând Kievului că “susţine terorismul internaţional”.

Rusia acuză Ucraina că a deschis un ”al doilea front” în Africa

În acest context, Mali a anunţat duminică ruperea relaţiilor diplomatice cu Kievul, urmată marţi de Niger, o altă ţară care s-a apropiat de Rusia după venirea la putere a unor regimuri militare ostile ţărilor occidentale.

Kievul a regretat decizia “pripită” a Bamako, reiterându-şi “ataşamentul necondiţionat faţă de normele dreptului internaţional” şi “respingând ferm acuzaţiile formulate de guvernul de tranziţie din Mali”.

În 2022, junta din Mali a rupt alianţa sa de lungă durată cu Franţa şi partenerii săi europeni pentru a apela la Rusia pentru sprijin militar şi politic.

Pe fondul invaziei sale în Ucraina, lansată în februarie 2022, Rusia şi-a intensificat eforturile diplomatice în Africa pentru a concura cu Occidentul în ţări care au fost în mod tradiţional aliaţii acestuia.

Tags: MaliMaria ZaharovarusiaucrainaWagner
Externe