X

Rusia afirmă că este gata să răspundă prezenţei militare excesive a Statelor Unite din Ucraina

Rusia va trebui să ‘răspundă în mod adecvat’ prezenţei militare excesive a Statelor Unite din Ucraina, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus, Grigori Karasin, într-un interviu publicat miercuri de agenţia RIA Novosti, relatează Xinhua, potrivit Agerpres.

Karasin a afirmat că, începând cu anul 2014, militari americani au fost desfăşuraţi în diverse baze din Ucraina pentru a pregăti militari ucraineni, în timp ce nave ale Marinei SUA intră adesea în porturi ucrainene de la Marea Neagră şi participă la exerciţii comune.

Citește și : Trump anunţă înfrângerea jihadiștilor în Siria

În vara anului 2017, armata americană a început să construiască un centru de control al operaţiunilor navale pentru Marina ucraineană în oraşul port Oceac de la Marea Neagră, în apropierea peninsulei Crimeea, a spus el.

‘Perspectiva apariţiei unei baze militare americane în ţară va duce în mod inevitabil la o deteriorare a situaţiei de securitate şi va avea un impact extrem de negativ asupra perspectivei de soluţionare a conflictului din Donbass’, a afirmat Karasin.

Relaţiile dintre foştii aliaţi Rusia şi Ucraina s-au deteriorat după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, în urma unui referendum local.

În 2017, Statele Unite au decis să vândă arme letale Ucrainei, decizie condamnată ferm de Rusia.

Citește și : Începe numărătoarea inversă : Au mai rămas 100 de zile până la Brexit

Tags: crimeeaGrigori Karasinmarea neagramarinarusiaucraina
Categorii: Diaspora