Rusia AMÂNĂ pentru a doua oară lansarea rachetei Angara-A5

Publicat:

Rusia AMÂNĂ pentru a doua oară lansarea rachetei Angara-A5

Rusia a amânat pentru a doua oară în două zile lansarea rachetei de ultimă generaţie Angara-A5 de pe cosmodromul Vostocinîi din Orientul Îndepărtat rus, marcând astfel un nou regres pentru problematicul program spaţial rusesc, afectat de o serie de dificultăţi, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Lansare anulată”, a anunţat în ultimul moment comentatorul transmisiei TV în direct de la sediul Roscosmos, agenţia spaţială rusă.


Citeşte şi: Ivan Ududovici își justifică „milionul fantomă” în instanță – Stiripesurse.md

“Conform rezultatelor preliminare, o nouă defecţiune tehnică a fost dezvăluită la nivelul sistemului de control al demarorului motorului”, a declarat pentru presă directorul Roscosmos, Iuri Borisov, câteva secunde mai târziu.

Rusia AMÂNĂ pentru a doua oară lansarea rachetei Angara-A5

O nouă încercare de lansare este prevăzută pentru joi, a precizat el, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Un prim incident se produsese deja marţi, când agenţia spaţială rusă a decis să amâne cu 24 de ore lansarea rachetei Angara-A5, un vehicul spaţial dezvoltat de mai multe decenii în cadrul unui program conceput pentru înlocuirea lansatoarelor învechite Proton, a căror tehnologie datează din anii 1960.

Noua amânare intervine în contextul în care Moscova încearcă să îşi modernizeze flota spaţială pentru a se impune din nou ca o putere de prim rang în acest domeniu.

Incidentul se adaugă unei serii de regrese stânjenitoare pentru programul spaţial rusesc, aflat în dificultate de mai mulţi ani din cauza unor probleme de finanţare, scandaluri de corupţie şi eşecuri tehnologice, precum distrugerea sondei lunare Luna-25 în 2023.

În urmă cu puţin peste două săptămâni, lansarea unui vehicul Soiuz spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost amânată cu câteva zile, înaintea unei lansări care a fost în cele din urmă reuşită.

Rusia AMÂNĂ pentru a doua oară lansarea rachetei Angara-A5

Sectorul spaţial rusesc, care a fost de-a lungul timpului un subiect de mândrie naţională, este limitat din cauza lipsei sale de inovare, întrucât majoritatea sistemelor sale se bazează pe tehnologii sovietice, în general fiabile dar îmbătrânite.

El trebuie să facă faţă şi concurenţei tot mai acerbe a companiilor private, precum firma americană SpaceX deţinută de miliardarul Elon Musk.

Cooperarea Rusiei cu Occidentul în domeniul spaţial a fost grav afectată de atacul rus declanşat în Ucraina în februarie 2022 şi de sancţiunile care au urmat. ISS reprezintă încă unul dintre puţinele domenii de cooperare între Moscova şi Washington.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina va primi al treilea sistem Patriot, donat de Germania

Ucraina va primi al treilea sistem Patriot, donat de Germania Ambasada Germaniei la Kiev a confirmat vineri că Ucraina a primit al treilea sistem de...

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși Dacă Moscova va continua acțiuni în detrimentul interesului național al R. Moldova, ar putea avea loc...

Ultimul atelier de lucru în cadrul exercițiului Regex 2024 va începe săptămâna viitoare

Ultimul atelier de lucru în cadrul exercițiului Regex 2024 va începe săptămâna viitoare Cel de-al patrulea atelier de lucru din cadrul exercițiului regional de stat...

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați de inspectorii de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.