X

Rusia angajează mercenari sirieni să lupte în războiul din Ucraina

Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă în gherila urbană pentru a lupta în Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, citând responsabili americani, potrivit AFP şi agerpres.

Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în 24 februarie şi a întâmpinat o rezistenţă la care nu se aştepta, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i utiliza în preluarea controlului asupra zonelor urbane, au indicat patru responsabili pentru cotidianul american.

Citeşte şi: Mai multe state occidentale cer SUSPENDAREA Rusiei din Interpol – Black News

Rusia este implicată din 2015 în conflictul sirian de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Un responsabil american a afirmat pentru WSJ că unii combatanţi sirieni s-ar afla deja în Rusia, pregătindu-se să se alăture luptelor în Ucraina. Această sursă nu a oferit mai multe detalii.

Combatanţi străini sunt deja prezenţi de ambele părţi ale frontului din Ucraina.

Liderul forte al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, fost rebel devenit aliat al Kremlinului, a difuzat înregistrări video cu combatanţi ceceni în Ucraina şi a declarat că unii au fost ucişi în lupte.

De cealaltă parte a frontului, zeci de mii de voluntari au venit în Ucraina pentru a se alătura forţelor ucrainene, potrivit ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Citeşte şi: Invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut fi prevenită – Black News

Kievul şi Harkovul, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, se află în continuare sub controlul guvernului ucrainean, în timp ce Rusia a capturat oraşul port Herson şi şi-a intensificat bombardamentele asupra centrelor urbane de-a lungul ţării.

Invazia rusă, care a intrat luni în a cea de-a 12-a zi, a determinat peste 1,5 milioane de persoane să fugă din Ucraina în ceea ce ONU a calificat drept criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere în Europa după al Doilea Război Mondial. 

Tags: Dmitro KulebaHersonmercenariRamzan KadîrovrusiasiriaSUAucraina
Categorii: Război in Ucraina