Rusia ar fi înființat un nou corp de armată pentru a-și întări frontul de la Harkov

Publicat:

Rusia ar fi înființat un nou corp de armată pentru a-și întări frontul de la Harkov

Există indicii că Rusia ar fi înființat un nou corp de armată, potențial o reînviere a Armatei a 51-a din al Doilea Război Mondial, pentru a fi desfășurată în Ucraina, potrivit raportului din 25 iunie privind situația de pe câmpul de luptă publicat de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Armata rusă trece în prezent printr-o reformare la scară largă, inclusiv înființarea de noi formațiuni de arme combinate la nivel de corp de armată; totodată, referințele surselor ucrainene la o „armată a 51-a” ar putea reprezenta un indicator timpuriu al faptului că Rusia a format un nou corp de armată pentru a-l trimite pe frontul din Ucraina, au apreciat analiștii ISW, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Colonelul Iurii Povh, purtătorul de cuvânt al Grupului strategic operațional din Harkov, declara la 23 iunie că armata rusă intenționează să desfășoare elemente ale „Brigăzii Motorizate a 9-a de din cadrul Armatei 51” către zona Harkov.

Povh a menționat că unități rusești au fost mutate din regiunea Herson și din alte locații nespecificate în scopul de a consolida frontul de la Harkov.

În mod similar, locotenent-colonelul Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al Grupului strategic operațional din Hortiția, a relatat la 25 iunie că forțele ruse intenționează să transfere elemente ale Brigăzii de infanterie marină 155 (Flota Pacificului), respectivi ale „Brigăzii Motorizate a 9-a de din cadrul Armatei 51” la Harkov pentru a compensa pierderile rusești considerabile.

Rusia a bombardat intens Harkovul în ultimele luni, aparent în scopul de a sili Ucraina de a retrage forțe ce apără Donețkul, în același timp în care încearcă să creeze o zonă tampon pentru a preveni atacurile ucrainene transfrontaliere.

Rusia a lansat 42 de bombe cu planare împotriva regiunii nord-estice Harkov în ultimele 24 de ore, au declarat marți autoritățile ucrainene

ISW a citat recent relatări conform cărora forțele ruse au transferat elemente ale Brigăzii de Infanterie Marină 155, respectiv ale Brigăzii Motorizate a 9-a (Corpul 1 Armată al Republicii Populare Donețk [DNR AC]) din zonele vestice și sud-vestice ale orașului Donețk către frontul Harkov. Totuși, nu au lipsit relatările cu privire la vreo „Armată a 51-a” a Rusiei.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Declarațiile oficialilor ucraineni sugerează faptul că forțele ruse ar fi putut subordona Brigada a 9-a motorizată noului corp de armată, potențial o reînființare a „Armatei a 51-a” din al Doilea Război Mondial.

Potrivit Wikipedia, acest corp de armată, înființat în 1941, a participat la Bătălia Peninsulei Kerci (decembrie 1941-ianuarie 1942); a fost distrus în mai 1942, împreună cu alte forțe sovietice, când Wehrmachtul a lansat o operațiune pentru a le alunga din peninsulă. A luat parte și la Bătălia de la Stalingrad (1942-1943). De la sfârșitul lui 1944 și până la sfârșitul războiului, armata a participat la operațiunea finală împotriva forțelor germane în zona Courland de lângă Marea Baltică. Inactivată în 1945, armata a fost activată din nou în 1977 pentru a securiza Sahalin și Insulele Kuril. După destrămarea URSS, acest corp de armată a fost o componentă a forțelor terestre ruse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia a revendicat cucerirea aşezării Şumî, în regiunea Doneţk

Rusia a revendicat cucerirea aşezării Şumî, în regiunea Doneţk Rusia a revendicat sâmbătă cucerirea aşezării Şumî, în apropiere de Toreţk, oraş din estul Ucrainei vizat...

Veste bună! În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă

Veste bună! În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă 15 grădinițe vor putea deschide grupe de creșă pentru copii de până...

Un bărbat, împușcat mortal după ce a tras cu o arbaletă într-un polițist aflat în fața Ambasadei Israelului din Serbia

Un bărbat, împușcat mortal după ce a tras cu o arbaletă într-un polițist aflat în fața Ambasadei Israelului din Serbia Un atac terorist a avut...

Doi minori români, anchetați în Franța pentru o tâlhărie soldată cu moartea unui bărbat

Doi minori români, anchetați în Franța pentru o tâlhărie soldată cu moartea unui bărbat Doi minori români, în vârstă de 14 ani, au încercat să-i...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.