X

Iusov: Rusia ar fi putut folosi prizonieri ca „scuturi umane”

Iusov: Rusia ar fi putut folosi prizonieri ca „scuturi umane”

Rusia, ar putea folosi prizonierii de război ucraineni ca scuturi umane pentru transportul muniției și armelor cu avioanele Il-76. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Andrei Iusov, la Radio Liberti, pe 25 ianuarie.

Citește și Tribunalul de la Moscova l-a condamnat pe Igor Girkin cu 4 ani de închisoare 

El a menționat că rușii au folosit anterior, în special, transportul aerian pentru a transporta personalul militar ucrainean, dar nu întotdeauna. În special, ultima dată călătoria cu avionul a fost folosită în timpul unui schimb major, dar Federația Rusă a avertizat partea ucraineană despre acest lucru.

Rusia ar fi putut folosi prizonieri ca „scuturi umane”

De data aceasta nu au existat solicitări sau notificări. Iusov, a subliniat că, potrivit dreptului internațional, statul care îi deține este responsabil pentru siguranța prizonierilor de război. Zona în care s-a prăbușit avionul și aeroportul situat acolo sunt folosite decruși pentru a aduce rachete cu care rușii trag în Ucraina, a spus Iusov.

El a remarcat că, potrivit părții ruse, rezultă că aeronava militară mare a fost plină de numai o treime și există o întrebare dacă ar fi recomandabil să se utilizeze această aeronavă. În plus, în spațiul aerian mai existau și alte avioane lângă Il-76 – An-26 și An-72.

Toate aceste circumstanțe necesită un studiu maxim, a spus Iusov. „Ne putem imagina diverse scenarii, inclusiv provocarea deliberată sau folosirea prizonierilor ucraineni ca „scuturi umane” pentru transportul de „muniții și arme”, a spus reprezentantul GUR.

A  adăugat că nu a primit nicio confirmare că în avion se aflau prizonieri ucraineni de la organismele oficiale care ar trebui să se ocupe de problemele prizonierilor din partea rusă.

Tags: „scuturi umane" Rusiaprizonieri ucraineni
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei