X

Rusia ar putea trimite deţinuţi să participe la depoluarea Arcticii

Rusia ar putea trimite deţinuţi să participe la depoluarea Arcticii, regiune poluată de numeroase accidente industriale, a declarat vineri directorul Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN), informează AFP, potrivit agerpres.

“FSIN studiază posibilitatea de a mobiliza condamnaţi la curăţarea poluării în zone ale teritoriului arctic”, a declarat Aleksandr Kalaşnikov în timpul unei reuniuni cu înalţi responsabili ai serviciilor penitenciare, afirmaţii confirmate de FSIN pentru agenţia de presă franceză.

Citește și : Sebastian Kurz denunță contractele secrete din UE privind vaccinurile anti-COVID

El a precizat că le-a cerut responsabililor teritoriali ai FSIN “să lucreze în această direcţie”, explicând că administraţia din Norilsk, oraş industrial foarte poluat de activităţi miniere, a încheiat deja un asemenea acord.

Regiunea Norilsk, unde gigantul minier Norilsk Nickel desfăşoară numeroase activităţi, a fost anul trecut scena unei catastrofe ecologice, după deversarea a 21.000 de tone de carburant în mai multe cursuri de apă, deversare ce a suscitat o imensă maree roşie, vizibilă din spaţiu.

În decembrie, autorităţile ruse au evocat deja acest proiect de depoluare cu efortul deţinuţilor, în timpul unui Forum arctic care a avut loc la Sankt-Petersburg.

Elena Korobkova, o responsabilă a FSIN, a vorbit despre utilizarea de “construcţii modulare mobile” în care să fie cazaţi deţinuţii în aceste zone îndepărtate. “Organizaţiile care curăţă zona arctică sunt invitate să aibă o cooperare reciproc avantajoasă cu FSIN, pentru a atrage deţinuţii la astfel de munci”, a declarat ea, potrivit site-ului Forumului.

Citește și : Berlinul critică țările care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Responsabilii FSIN nu au făcut nicio menţiune despre posibile măsuri de stimulare pentru deţinuţi, precum reduceri de pedepse sau salarii mai mari decât cele plătite în prezent condamnaţilor din coloniile penitenciare.

O astfel de măsură, dacă va fi pusă în aplicare, ar putea aminti de Gulagul din epoca stalinistă, în care condamnaţii erau folosiţi pentru lucrări gigantice, precum construcţia canalului de la Marea Albă (1931-1933) în nord-vestul ţării, care a curmat sute de mii de vieţi.

Tags: Aleksandr KalaşnikovFSINNorilskNorilsk Nickelrusia
Categorii: Diaspora