X

Rusia: Autorităţile au interzis un priveghi pentru victimele lui Stalin în faţa sediului FSB din Moscova

Administraţia capitalei ruse Moscova a interzis ca un priveghi tradiţional în amintirea victimelor dictatorului sovietic Iosif Stalin să aibă loc în faţa sediului FSB, principala agenţie de securitate a Federaţiei Ruse, informează sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

În pofida faptului că avea toate autorizaţiile, Memorial, asociaţie care militează pentru drepturi civile şi care organizează evenimentul, a primit o notă în care era informată de anularea autorizaţiei, fiind invocate lucrări de construcţie. Autorităţile din Moscova vor ajuta asociaţia Memorial să reprogrameze evenimentul, a anunţat sâmbătă administraţia oraşului.

Citește și : Aliaţii Riadului îşi exprimă susţinerea faţă de felul în care Arabia Saudită a gestionat cazul jurnalistului Khashoggi

Recomandarea edililor de a organiza priveghiul în data de 29 octombrie într-un alt loc este inacceptabilă, a reacţionat asociaţia Memorial. “De multă vreme, priveghiul este mult mai mult decât un eveniment organizat de Memorial. A devenit un eveniment al oraşului”, a transmis asociaţia într-o declaraţie de presă.

De mai bine de 10 ani, Memorial organizează priveghiuri în faţa clădirii centrale şi a închisorii fostului KGB. Membrii familiilor citesc numele şi scurte biografii ale celor 40.000 de oameni care au fost ucişi doar la Moscova în urmă cu 80 de ani.

Apogeul persecuţiilor politice din Uniunea Sovietică a fost atins în 1937. Circa 1,5 milioane de oameni au fost declaraţi duşmani publici, trădători sau spioni şi au fost arestaţi. Alţi circa 700.000 de oameni au fost executaţi, aminteşte dpa.

Citește și : O reuniune reuniune la nivel înalt Trump-Kim, cel mai probabil la începutul anului viitor (înaltă oficialitate americană)

Tags: FSBIosif StalinKGBmoscovapriveghi
Categorii: Diaspora