Rusia ‘bagă sula-n coaste’ Europei. Ordinul vine direct de la Putin

Publicat:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a introdus în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) un proiect de lege care va permite utilizarea de către Moscova a sistemelor de apărare antiaeriană la graniţa Belarusului cu Ucraina şi ţări membre ale Uniunii Europene (Polonia, la vest, şi Lituania şi Letonia, la nord-vest), relatează vineri publicaţiile electronice Depo.ua şi Rbc.ua, care citează site-ul oficial al Dumei de Stat, conform agerpres.

Mai exact, Putin cere Dumei să ratifice protocolul cu privire la ‘introducerea unor modificări şi completări la Acordul între Federaţia Rusă şi Republica Belarus privind protecţia comună a frontierei externe a Uniunii statale în spaţiul aerian şi crearea unui sistem unic regional de apărare antiaeriană între cele două ţări din 3 februarie 2009’.


Potrivit Rbc.ua, acest protocol a fost semnat pe 2 noiembrie 2016 şi operează modificări la nivelul structurii organizatorice a forţelor armate din cele două ţări şi în ceea ce priveşte utilizarea de arme şi echipamente de apărare antiaeriană.

Citește și: ALERTĂ la Londra. Stația de metrou Oxford Circus a fost ÎNCHISĂ și EVACUATĂ – FOTO/VIDEO

În martie acest an, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a operat şi el o serie de modificări în textul acordului privind utilizarea în comun cu Rusia a sistemelor de apărare antiaeriană. În acest context, jurnaliştii ucraineni ţin să menţioneze că textul cu modificările operate de şeful statului belarus nu a fost dat publicităţii.

Agenţia de presă Unian relatase că de partea rusă se observă o mobilizare intensă de echipamente militare în direcţia Ucrainei. “În aceste noi fotografii, tehnica militară nu se îndreaptă spre Belarus, unde în septembrie sunt programate aplicaţiile ‘Zapad-2017’, ci într-o altă direcţie”, declarase pentru Unian jurnalistul Andrei Ţaplienko, indicând că mobilizări de trupe au fost observate în regiunile ruse Voronej, Krasnodar, precum şi în Crimeea, adică în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Analistul militar ucrainean Iuri Butusov a explicat mai târziu că această mobilizare de forţe şi concentrarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina are legătură cu rotaţia constantă a trupelor şi cu organizarea de manevre, dar el nu exclude ca la aceste manevre să fie experimentat şi scenariul unei invazii în Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.