Rusia blochează şase VPN-uri extrem de utilizate, amplificând controlul asupra internetului

Publicat:

Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Rusia a anunţat vineri că a blocat şase software-uri extrem de utilizate de reţele private virtuale (VPN), care permiteau accesul la un număr tot mai mare de site-uri interzise de către Moscova, relatează AFP, potrivit agerpres

Conform Roskomnadzor, utilizarea acestor VPN-uri ar permite consultarea de “conţinuturi interzise” şi ar încuraja “activităţi ilegale, în special promovarea drogurilor, a pornografiei infantile, a extremismului şi a tendinţelor suicidare”.


Citește și : SUA trimit peste 1,2 milioane de vaccinuri în Africa

Blocajul vizează Hola!VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN şi IPVanish VPN, a precizat Roskomnadzor într-un comunicat.

AFP a constatat totuşi că aplicaţia de telefon a unuia dintre aceste servicii, Nord VPN, funcţiona încă în Rusia vineri după-amiază.

Roskomnadzor a precizat că le va permite companiilor ruse care folosesc aceste VPN-uri în tehnologiile lor informatice să continue să o facă, dacă se va stabili că aceste firme nu încalcă legea.

Spre deosebire de China, internetul a fost mult timp în Rusia un mare spaţiu al libertăţii puţin controlat de autorităţi şi folosit de media independente şi mişcări de opoziţie faţă de Kremlin.

Însă puterea rusă a trecut la ofensivă în ultimii ani, blocând site-uri care refuză să îşi transmită datele sau sancţionând giganţi digitali acuzaţi că nu elimină conţinuturi “ilegale”.

Citește și : Consiliul Europei este îngrijorat de o lege anti-migranţi din Grecia

În ultimele luni, autorităţile au blocat mai multe site-uri având legătură cu opozantul închis Aleksei Navalnîi, în contextul apropierii alegerilor legislative din septembrie, potenţial delicate pentru Kremlin.

În 2019, Rusia a adoptat o lege pentru dezvoltarea unui internet suveran deconectat de la marile servere mondiale. Autorităţile neagă că ar dori să creeze o reţea naţională sub controlul lor, în ciuda temerilor în acest sens ale unor ONG-uri şi opozanţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.