Rusia cere Finlandei să-i restituie mai multe opere de artă

Publicat:

Rusia i-a cerut joi Finlandei să-i restituie mai multe opere de artă aparţinând unor muzee ruseşti, aflate în tranzit prin ţara nordică, care au fost confiscate de autorităţile finlandeze în cadrul sancţiunilor europene împotriva Moscovei, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Ambasadorul Finlandei la Moscova, Antti Helantera, a fost convocat la Ministerul de Externe rus pe 7 aprilie”, a afirmat diplomaţia rusă într-un comunicat, precizând că a “protestat ferm” împotriva confiscării operelor de artă, aflate în tranzit prin Finlanda.


Citește și : OMS se pregăteşte pentru posibile ATACURI CHIMICE în Ucraina

Finlanda a anunţat miercuri confiscarea acestor opere de artă, în valoare de peste 40 de milioane de euro, în cadrul sancţiunilor europene împotriva Moscovei, impuse după invazia Rusiei în Ucraina.

La rândul ei, diplomaţia rusă a denunţat o decizie “arbitrară din punct de vedere juridic”.

“Restituirea bunurilor culturale, care se aflau legal în străinătate în cadrul cooperării dintre muzee, nu poate fi supusă restricţiilor”, a insistat Ministerul de Externe rus.

“Moscova se aşteaptă ca autorităţile finlandeze să ia cât mai curând decizia de a asigura restituirea operelor de artă aparţinând muzeelor din Rusia”, a mai spus ministerul.

Potrivit autorităţilor vamale finlandeze, tablourile, statuile şi alte antichităţi au fost estimate la o valoare totală de 42 de milioane de euro.

Citește și : Ruşii au trimis în Ungaria un avion plin cu combustibil nuclear

Autorităţile finlandeze au păstrat discreţia cu privire la lucrările în cauză, însă au confirmat că unele aparţin celebrului Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg. Operele de artă se întorceau în Rusia prin Finlanda, după ce au fost împrumutate unor muzee din Italia şi Japonia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.