Rusia cere retragerea Guvernului britanic din proiectul OneWeb

Publicat:

Rusia a ameninţat miercuri, în plină invazie a Ucrainei, că nu va mai trimite în spaţiu sateliţii operatorului OneWeb şi a cerut retragerea Guvernului britanic din acest proiect, precum şi garanţii privind utilizarea non-militară a acestuia, informează AFP, potrivit agerpres

Pe 5 martie, o rachetă Soiuz, operată de OneWeb şi Arianespace, ar trebui să fie lansată de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan având la bord 36 de sateliţi. Ei ar urma să se alăture celor 428 de sateliţi plasaţi deja pe orbită în cadrul proiectului şi care formează o “constelaţie” concepută pentru a furniza internet de mare viteză în lumea întreagă.


Citește și: Doi jurnalişti danezi au fost răniţi în războiul din Ucraina

Însă agenţia spaţială Roscosmos, care administrează cosmodromul Baikonur, a dat un ultimatum Guvernului de la Londra după adoptarea unor sancţiuni financiare masive împotriva Moscovei, în semn de represalii după atacul armat demarat împotriva Ucrainei.

“Ţinând cont de atitudinea ostilă a Marii Britanii faţă de Rusia, una dintre celelalte condiţii pentru a trimite aparatele în spaţiu pe 5 martie este ca Guvernul britanic să nu mai fie acţionar în cadrul proiectului OneWeb”, au anunţat reprezentanţii Roscosmos.

Acţionar majoritar, Guvernul de la Londra deţine 42,2% din acest proiect alături de grupul indian Bharti, potrivit Roscosmos.

Totodată, Moscova cere “garanţii juridice constrângătoare pentru ca OneWeb să nu folosească aceşti sateliţi în scopuri militare şi să nu propună serviciile sale unor structuri militare”, a adăugat Roscosmos într-un comunicat.

Roscosmos le-a cerut autorităţilor de la Londra să răspundă acestui ultimatum înainte de 4 martie ora 18:30 GMT, în mod contrar “racheta va fi retrasă de pe rampa de lansare”, dar a dat asigurări că un eventual refuz al Guvernului britanic nu va avea “consecinţe economice importante” pentru sectorul spaţial al Rusiei.

Reprezentanţii Roscosmos au mai spus că administratorii proiectului OneWeb nu dispun de un alt mijloc “pe termen scurt” pentru a-şi trimite sateliţii în spaţiu în afara rachetelor Soyuz.

Citește și: Doi jurnalişti danezi au fost răniţi în războiul din Ucraina

În virtutea unui contract cu Arianespace confirmat în septembrie 2020, 16 lansări ale unor rachete Soyuz sunt prevăzute între decembrie 2020 şi sfârşitul anului 2022 pentru a finaliza plasarea pe orbită a unei reţele care necesită 648 de sateliţi pentru a putea să funcţioneze.

Săptămâna trecută, Rusia şi-a suspendat lansările de la baza spaţială Kourou din Guyana Franceză şi şi-a rechemat personalul tehnic din acea bază, ca reacţie la sancţiunile europene împotriva Moscovei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.