X

Rusia clasează drept ‘organizaţie indezirabilă’ publicaţia rusă The Moscow Times

Rusia clasează drept ‘organizaţie indezirabilă’ publicaţia rusă The Moscow Times

Publicaţia rusă The Moscow Times, lansată în 1992, a fost clasată drept “indezirabilă” în Rusia şi prin urmare interzisă, a anunţat miercuri Biroul procurorului general al ţării, informează AFP.

Lansată în 1992, la scurt timp după prăbuşirea Uniunii Sovietice, această organizaţie media care publică în limbile engleză şi rusă fusese deja desemnată “agent al străinătăţii” în noiembrie 2023, determinând majoritatea colaboratorilor săi să părăsească Rusia, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Statutul de “organizaţie indezirabilă” este şi mai infamant şi îi face pe colaboratorii acestei organizaţii media pasibili de urmăriri penale în Rusia. Unele persoane au fost amendate pur şi simplu pentru că au distribuit linkuri sau articole publicate de organizaţii clasate drept “indezirabile”, potrivit site-ului de ştiri Medazona, specializat în probleme judiciare.

The Moscow Times a confirmat pe canalul Telegram, urmărit de circa 100.000 de abonaţi, că a fost desemnată “organizaţie indezirabilă”.

Potrivit Biroului procurorului general rus, “activitatea (Moscow Times) vizează să discrediteze deciziile liderilor Federaţiei Ruse în materie de politică externă şi internă”.

Organizaţia “interacţionează în permanenţă cu organizaţii străine precum Meduza, The Insider sau Radio Free Europe/Radio Liberty, acestea de asemenea declarate deja indezirabile în Rusia”, a adăugat procurorul general în comunicat.

Meduza şi The Insider sunt media ruse independente ce au trebuit să părăsească Rusia de teama unor represalii din partea puterii. Radio Free Europe/Radio Liberty este o organizaţie media finanţată de Congresul american.

“Vom continua să lucrăm ca înainte: jurnalismul independent este (considerat) o crimă în Rusia lui Putin”, a reacţionat Derk Sauer, fondatorul Moscow Times, pe platforma socială X. De naţionalitate olandeză, el a transferat redacţia la Amsterdam de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Numeroşi jurnalişti care au debutat la Moscow Times şi-au continuat apoi cariera în mari instituţii de presă internaţionale, printre care The New York Times sau AFP.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Evan Gershkovich, jurnalist al Wall Street Journal arestat în Rusia în martie 2023 şi judecat în prezent pentru acuzaţii de spionaj pe care el le respinge, se numără şi el printre aceşti jurnalişti: el se raliase redacţiei Moscow Times în 2017, înainte de a intra în echipa AFP în 2020.

Puterea rusă nu a încetat să intensifice reprimarea tuturor vocilor disidente de la lansarea, în februarie 2022, a ceea ce Moscova califică drept “operaţiune militară specială” în Ucraina. Majoritatea opozanţilor sunt fie în exil, fie la închisoare, fie morţi, precum Aleksei Navalnîi, decedat la închisoare în februarie, în circumstanţe rămase neclare.

Tags: rusiaThe Moscow Times
Externe