Rusia condamnă un angajat OSCE la 14 ani de închisoare pentru “spionaj”

Publicat:

Rusia condamnă un angajat OSCE la 14 ani de închisoare pentru “spionaj”

Un angajat al misiunii OSCE în estul Ucrainei, Vadim Golda, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru “spionaj” în favoarea “serviciilor de informaţii străine”, a anunţat vineri Procuratura Generală a Rusiei, scrie AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Acest “asistent de securitate al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE” în estul Ucrainei, în vârstă de 56 de ani, “a fost găsit vinovat” de “spionaj” şi condamnat la “14 ani de închisoare într-o colonie penitenciară strictă”, a transmis Procuratura Generală într-un comunicat.


Citeşte şi: Sfârşitul unui summit NATO bântuit de vârsta lui Joe Biden – Stiripesurse.md

Conform procuraturii, Vadim Golda a colectat în 2021, înainte de atacul rusesc la scară largă din februarie 2022, “date despre instalaţiile industriale care au fost apoi lovite de rachete ucrainene”. El a fost arestat în aprilie 2022.

Rusia condamnă un angajat OSCE la 14 ani de închisoare pentru “spionaj”

Procuratura Generală a Rusiei a precizat în declaraţia publicată pe Telegram că angajatul OSCE a colaborat cu “serviciile de informaţii străine”, fără a le identifica şi fără a furniza dovezi.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), creată în mijlocul Războiului Rece pentru a promova dialogul Est-Vest, a “condamnat categoric” vineri hotărârea judecătorească împotriva angajatului său şi a cerut “eliberarea imediată” a acestuia şi a altor doi membri ai organizaţiei, condamnaţi în septembrie 2022 la 13 ani de închisoare de instanţele ruse.

De la începutul ofensivei militare în Ucraina, autorităţile ruse au sporit arestările pentru spionaj, trădare sau colaborare cu Ucraina, ca parte a unei vaste campanii de represiune.

Rusia condamnă un angajat OSCE la 14 ani de închisoare pentru “spionaj”

Rusia a blocat în 2022 reînnoirea misiunii permanente a OSCE în Ucraina, precum şi extinderea misiunii care a fost în urma conflictului dintre Kiev şi separatiştii înarmaţi şi conduşi de Moscova din Donbas (estul Ucrainei) din 2014.

Puternicele servicii de securitate ruse (FSB) au raportat, de asemenea, vineri, potrivit agenţiilor de presă ruse, că au arestat un “agent” de informaţii militare ucrainene în Crimeea anexată, acuzat că a “transmis informaţii despre locurile de desfăşurare” ale forţelor Moscovei în peninsulă.

Acest bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, riscă până la 20 de ani de închisoare, potrivit autorităţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

41 de militari moldoveni, detașați în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo

41 de militari moldoveni, detașați în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo Armata Națională a detașat cel de-al 21-lea contingent de pacificatori în...

BANI.MD: România devine butelia de metan a R.Moldova

BANI.MD: România devine butelia de metan a R.Moldova Energocom anunță că urmează să creeze și să mențină stocurile de gaz pentru situații excepționale. Este vorba...

Omul lui Putin la București, convocat de urgență la MAE român

Omul lui Putin la București, convocat de urgență la MAE român Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la...

Parlamentul a votat: Accesul la conținutul online cu caracter infracțional va fi blocat de poliție și serviciul de informații

Parlamentul a votat: Accesul la conținutul online cu caracter infracțional va fi blocat de poliție și serviciul de informații Accesul la conținutul web cu caracter...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.