Rusia este condamnată la CEDO pentru detenţia unor moldoveni în Transnistria

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice marţi două hotărâri în procese intentate împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse de către cetăţeni moldoveni, informează news.yam.md, potrivit agerpres.

În dosarul Andrian Braga (născut în 1971, la Râbniţa) contra Republica Moldova şi Federaţia Rusă, CEDO a decis că şi Chişinăul se face vinovat de încălcarea articolelor 3 şi 5 din Convenţie, în timp ce în dosarul Draci versus Republica Moldova şi Rusia doar Federaţia Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea acestor articole. Ambele cauze se referă la arestări ilegale şi condiţii inumane de detenţie în autoproclamata ‘republică moldovenească nistreană’.


Citeşte şi: Fiul jurnalistei asasinate în Malta acuză guvernul de COMPLICITATE la crimă – VIDEO

Invocând articolul 3 din Convenţie, interdicţia unui tratament inuman sau degradant, ambii reclamanţi s-au plâns de condiţiile inumane de detenţie, subliniind că au fost plasaţi în detenţie în celule infestate de paraziţi, împreună cu deţinuţi ce sufereau de tuberculoză. De asemenea, reclamantul Draci a acuzat că în perioada detenţiei a contractat o maladie de piele, streptodermie, pentru care nu a primit tratament, iar în primii doi ani de detenţie a fost ţinut într-o celulă solitară, fără ferestre, ventilaţie sau WC. Totodată, reclamanţii s-au plâns că detenţia lor nu poate fi considerată ‘legală’ în sensul Articolul 5 privind libertatea şi siguranţa persoanei, deoarece a fost dispusă de către o instanţă nerecunoscută.

În cazul Andrian Braga, CEDO a decis în unanimitate ca Republica Moldova să achite reclamantului suma de 4000 euro, dintre care 3000 cu titlu de prejudiciu moral şi 1000 cu titlu de costuri şi cheltuieli, iar Federaţia Rusă urmează să achite reclamantului 9000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2000 – costuri şi cheltuieli.

În cazul reclamantului Alexandru Draci, CEDO a decis ca Federaţia Rusă să achite reclamantului 22.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 60 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Citeşte şi: Un F-18 spaniol S-A PRĂBUŞIT la decolare. Starea pilotului este incertă – VIDEO

Totodată, CEDO şi-a menţinut constatările sale în cazurile Ilaşcu, Ivanţoc, Catan, Mozer contra Republicii Moldova şi Rusiei, în sensul că aşa-zisa ‘republică transnistreană’ este capabilă să reziste eforturilor Moldovei şi ale comunităţii internaţionale îndreptate spre soluţionarea conflictului şi instaurarea democraţiei şi a ordinii de drept în regiune dată fiind susţinerea militară, economică şi politică din partea Rusiei.

În aceste condiţii, gradul înalt de dependenţă a Transnistriei faţă de sprijinul rusesc relevă un indiciu indiscutabil că Rusia continuă să exercite un control efectiv şi o influenţă decisivă asupra ‘autorităţilor republicii transnistrene’, potrivit CEDO.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.