Rusia confirmă că au refuzat o cerere a organizatorilor Festivalului de la Cannes de a-l elibera pe Kirill Serebrennikov

Publicat:

Autorităţile de la Kremlin au declarat joi că nu pot “să influenţeze justiţia” din Rusia şi au confirmat astfel că au refuzat o cerere a organizatorilor Festivalului de la Cannes de a-l elibera pe Kirill Serebrennikov, cineast aflat în arest la domiciliu, al cărui film “Leto” a fost selectat în competiţia oficială de pe Croazetă, informează AFP, potrivit agerpres.

Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului, a precizat într-o conferinţă de presă că organizatorii de la Cannes şi Guvernul francez au solicitat autorităţilor de la Moscova ca regizorul Kirill Serebrennikov să primească autorizaţia de a merge la Cannes pentru a asista la premiera filmului său.


Citește și : Summitul Donald Trump-Kim Jong-Un va avea loc la 12 iunie în Singapore

Potrivit lui Thierry Fremaux, organizatorii au primit un răspuns personal din partea preşedintelui Vladimir Putin, care le-a reamintit faptul că “Serebrennikov are probleme cu justiţia” rusă. În acelaşi mesaj, preşedintele rus ar fi spus că “doreşte să îl ajute” pe cineast, dar că “tribunalele sunt independente”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a confirmat joi că a primit o astfel de cerere, însă a dezminţit informaţia potrivit căreia răspunsul provenea de la preşedintele Putin.

“Este adevărat că organizatorii Festivalului de la Cannes au trimis o scrisoare Ministerului Afacerilor Externe în care au cerut să asigure sosirea lui Serebrennikov la festival”, a declarat Dmitri Peskov în faţa jurnaliştilor acreditaţi la Kremlin.

“Şi este adevărat că un răspuns a fost trimis de minister, care a explicat că, aşa cum se întâmplă în orice ţară din lume (…), nimeni nu are dreptul sau puterea de a influenţa în vreun fel decizia instanţelor judiciare şi de anchetă. Răspunsul nu a provenit direct de la Vladimir Putin”, a precizat Dmitri Peskov.

Kirill Serebrennikov, directorul artistic al Centrului Gogol, un reputat teatru moscovit contemporan, a fost arestat în timpul filmărilor de la “Leto”, al cărui montaj a trebuit să fie finalizat în reşedinţa cineastului. Kirill Serebrennikov este vizat de acuzaţia de deturnare de fonduri publice, pe care artistul a respins-o şi despre care a spus că este “absurdă”.

Cu ocazia proiecţiei oficiale a filmului “Leto”, ce a avut loc miercuri seară, producătorii şi actorii din distribuţia peliculei au urcat treptele din faţa Palais des Festivals et des Congres din Cannes purtând banderole cu fotografia cineastului şi afişând apoi o pancartă pe care era scris numele acestuia.

Filmul “Leto” prezintă debuturile unei legende a rockului sovietic, Viktor Ţoi, decedat într-un accident de automobil în 1990 la vârsta de 28 de ani.

Citește și : SUA susțin ‘dreptul Israelului de a acţiona pentru a se apăra’ (Casa Albă)

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.