X

Rusia contestă despăgubirile uriașe cerute în cazul Iukos

Rusia a anunţat marţi că va contesta în faţa Curţii Supreme olandeze condamnarea sa în Olanda de a plăti 50 de miliarde de dolari despăgubiri foştilor acţionari ai ex-grupului petrolier rus Iukos, informează AFP, potrivit agerpres.

Rusia “va continua să-şi apere interesele legitime şi va contesta verdictul dat de Curtea de Apel în faţa Curţii Supreme a Olandei”, a dat asigurări Ministerul de Justiţie al Federaţiei Ruse cu privire la acest proces, declanşat după destructurarea Iukos în urma arestării în 2003 a directorului său Mihail Hodorkovski (foto), adversar al Kremlinului.

Citește și: UE amenință giganții IT cu reguli mult mai dure

Rusia contestă în mod concret competenţa primei curţi de arbitraj care, în 2014, a condamnat pentru prima dată Moscova să plătească 50 de miliarde de dolari despăgubiri foştilor acţionari, decizie pe care Curtea de Apel de la Haga a confirmat-o marţi.

Potrivit ministerului rus, Curtea de Apel “a ignorat faptul că foştii acţionari ai Iukos nu erau investitori de bună credinţă”. Ei au obţinut controlul asupra activelor acestei societăţi printr-o serie de acţiuni ilegale”, cum ar fi corupţia şi evaziunea fiscală, a subliniat ministerul.

Citește și: Un autobuz de transport public a EXPLODAT în Columbia (VIDEO)! Șapte oameni au murit!

“Kremlinul a pierdut la Haga în faţa acţionarilor Iukos”, şi-a exprimat în schimb satisfacţia pe Twitter Mihail Hodorkovski. “Cel care a pierdut este Kremlinul, nu Rusia, şi în final nu Rusia va plăti, ci (Igor) Secin!”, a adăugat Hodorkovski cu referire la patronul grupului petrolier Rosneft, devenit un gigant mondial datorită activelor destructurate ale grupului Iukos.

Tags: Curtea de Apel de la HagaCurtea SupremăIukoskremlinMihail Hodorkovskiolandarusia
Categorii: Știrile zilei