Rusia critică dur Ucraina pentru noua lege a educaţiei: ‘Este un ETNOCID!’

Publicat:

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, a calificat miercuri drept “etnocid al poporului rus” noua Lege a educaţiei promulgată luni în Ucraina, care stabileşte utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate instituţiile de învăţământ secundar şi superior din ţară, relatează EFE, TASS şi RIA Novosti, conform agerpres.

“Legea educaţiei promulgată de preşedintele Petro Poroşenko va deveni un act de etnocid al poporului rus”, se menţionează într-o declaraţie adoptată miercuri de Dumă într-o şedinţă plenară.


Dumă subliniază că noua lege – care are drept scop extinderea limbii ucrainene într-o ţară în care milioane de persoane vorbesc în principal limba rusă – “încalcă Constituţia Ucrainei, care garantează dreptul la educaţie în limba maternă” pentru cetăţenii săi.

Citeşte şi: 11 ruşi au fost arestaţi în Spania pentru SPĂLARE de BANI prin intermediul unui club de fotbal

De asemenea, Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) a adoptat miercuri o declaraţie în care condamnă iniţiativa legislativă a Kievului şi cere comunităţii internaţionale, inclusiv ONU, OSCE şi organizaţiile parlamentare internaţionale ale Europa, să se pronunţe în apărarea numeroaselor minorităţi etnice care trăiesc în mod compact pe teritoriul Ucrainei.

Poroşenko, se spune în declaraţie, a promulgat o “lege discriminatorie (…), care va duce la degradarea drepturilor a sute de mii de cetăţeni ucraineni aparţinând minorităţilor etnice”.

“Cerem Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, precum şi parlamentelor ţărilor europene şi organizaţiilor parlamentare internaţionale din Europa să facă o apreciere obiectivă a acestei legi antidemocratice din Ucraina şi să apere drepturile minorităţilor naţionale de a învăţa în limba lor maternă”, se arată în declaraţie.

Citeşte şi: Un orăşel din Anglia a fost parţial EVACUAT din cauza unui obiect suspect – FOTO/VIDEO

“În hotărârea sa de a ‘ucrainiza’ cu forţa învăţământul, Ucraina a încălcat drepturile mai multor comunităţi naţionale care trăiesc pe teritoriul său “, menţionează declaraţia Consiliului Federaţiei.

“Aşa-numita ‘revoluţie a demnităţii’ a dus la umilirea demnităţii celor care nu au sprijinit lovitura de stat din 2014”, se mai spune în textul Senatului rus, referindu-se la schimbarea puterii care a avut loc la Kiev după ampla mişcare de contestare din Maidan Nezaliojnosti (Piaţa Independenţei).

Deşi Constituţia ucraineană stabileşte limba ucraineană ca singura limbă oficială a ţării, numeroase sondaje arată că în multe regiuni, inclusiv la Kiev, rusa este în continuare cea mai vorbită în viaţa de zi cu zi şi coexistă cu alte limbi ale minorităţilor, cum ar fi limbile română, ungară, bulgară, poloneză şi cea a tătarilor din Crimeea.

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Razumkov din Kiev în 2011, limba ucraineană este limba preferată de comunicare pentru 53% din populaţie, în timp ce 44,5% preferă să vorbească rusa.

Noua Lege a educaţiei a suscitat critici şi din partea altor ţări vecine. Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a anulat recent o vizită oficială în Ucraina în semn de solidaritate cu minoritatea românească din această ţară, în timp ce Ungaria a avertizat că nu va mai susţine Kievul în diferite forumuri internaţionale, notează EFE. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.