Rusia critică intenția britanicilor de a-și face baze militare în străinătate

Publicat:

Rusia a condamnat vineri planurile Marii Britanii de a deschide baze militare în sud-estul Asiei şi în Caraibe şi a precizat că este gata să ia măsuri de retaliere dacă propriile interese sau cele ale aliaţilor ei sunt ameninţate, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul britanic al apărării Gavin Williamson a declarat luna trecută pentru Sunday Telegraph că Londra lucrează la planuri de a construi noi baze străine “în următorii câţiva ani”, după ce părăseşte Uniunea Europeană.


Citeşte şi: Proteste de amploare în Argentina. Oamenii s-au săturat de austeritatea lui Macri!

Williamson nu a precizat unde ar putea fi construite bazele, dar ziarul a relatat că printre opţiuni se află Singapore sau Brunei în apropierea Mării Chinei de Sud şi Montserrat sau Guyana în Caraibe.

Maria Zaharova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a calificat vineri drept deconcertante comentariile lui Gavin Williamson şi a avertizat că astfel de planuri ar putea destabiliza afacerile mondiale.

“Bineînţeles, Marea Britanie, la fel ca orice altă ţară, este independentă când vine vorba de planurile sale de construcţie a unor baze militare. Dar pe fondul tensiunilor generale militare şi politice în creştere în lume (…) declaraţiile despre dorinţa de a spori prezenţa militară în ţări terţe sunt contraproductive, destabilizatoare şi, posibil, chiar de o natură provocatoare”, a spus ea.

Citeşte şi: SUA au început retragerea militară din Siria

“În eventualitatea oricăror măsuri care reprezintă o ameninţare pentru securitatea Rusiei sau cea a aliaţilor ei ţara noastră îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate de retaliere”, a mai spus Maria Zaharova.

Rusia are baze militare în mai multe ţări din fosta Uniune Sovietică şi operează instalaţii militare în Siria şi Vietnam.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.