X

Rusia critică un discurs vulgar la adresa lui Putin – VIDEO

Moscova a condamnat luni un discurs cu multe obscenităţi al unui prezentator de televiziune din Georgia împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Postul de televiziune Rustavi 2 a transmis duminică o emisiune intitulată Post Scriptum, în care prezentatorul Giorgi Gabunia a vorbit în rusă, cu termeni ofensatori expliciţi la adresa lui Putin şi a poporului rus.


Citește și: Tragedie rutieră pe drumul spre Taj Mahal. Cel puţin 29 de oameni au murit! – VIDEO

Gabunia i-a numit pe ruşi sclavi şi le-a cerut să plece din ţara sa, care a purtat un scurt război cu Rusia în 2008.

Ministerul rus de externe a apreciat într-un comunicat că atacul verbal este “încă o provocare făţişă din partea forţelor gruzine radicale, cu scopul de a submina relaţiile ruso-gruzine”. “Actualul incident scandalos este un exemplu clar de rezultat al sentimentelor anti-ruseşti turbate”, arată ministerul.

Relaţiile dintre Georgia şi Rusia s-au tensionat în ultimele săptămâni după protestele de la Tbilisi împotriva Kremlinului, ca urmare a invitării deputatului rus Serghei Gavrilov de către parlamentari din partidul de guvernământ din Georgia. Manifestanţii de pe străzile capitalei şi-au exprimat furia faţă de prezenţa în ţara lor a trupelor ruseşti rămase după victoria din 2008.

Citește și: Juan Guaido reia negocerile cu guvernul lui Maduro

Preşedinta gruzină Salome Zurabişvili a acuzat Moscova că a provocat tulburările ulterioare, în cursul cărora au fost răniţi zeci de protestatari şi ziarişti. Ea a sugerat că a acţionat o “coloană a cincea” loială Rusiei.

Kremlinul a reacţionat la proteste prin sistarea curselor aeriene de pasageri între cele două ţări, motivată prin nevoia de a proteja cetăţenii ruşi de o răbufnire periculoasă a sentimentelor anti-ruseşti. De asemenea, autorităţile ruse au implementat controale mai stricte ale importurilor de vinuri gruzine. Reuters observă că Georgia este în continuare o destinaţie de vacanţă căutată de mulţi ruşi. 

Tags: GeorgiaGiorgi GabuniarusiaSerghei GavrilovTbilisiVladimir Putin
Categorii: Externe