X

Rusia dă vina pe americani pentru decizia Iranului de a se retrage din acordul nuclear

Administrația de la Kremlin a transmis miercuri că decizia Iranului de a se retrage parțial din Acordul Nuclear semnat în 2015 a fost provocată de presiunea externă exercitată de Statele Unite, relatează agențiile de presă Reuters și RIA, potrivit mediafax.

„Președintele Vladimir Putin a vorbit în mai multe rânduri despre consecințele acțiunilor negândite în ceea ce privește Iranul, cu referire la deciziile luate de Statele Unite. Acum, vedem cum consecințele încep să apară”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov, cu referire la decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul Nuclear și de a reimpune sancțiuni împotriva Iranului.

Citește și: Atac armat într-o școală din SUA: Un elev a fost ucis şi alţi şapte răniţi

Administrația de la Teheran și-a anunțat miercuri retragerea parțială din Acordul Nuclear și a amenințat cu luarea de măsuri suplimentare dacă țările semnatare nu vor proteja Iranul de sancțiunile impuse de Statele Unite.

Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că decizia Administrației de la Teheran de a reduce o parte a promisiunilor făcute în cadrul acordului este o măsură legală.

Zarif i-a transmis lui Lavrov că decizia Iranului nu încalcă prevederile inițiale ale Acordului Nuclear, semnat în anul 2015.

Citește și: Pompeo și-a anulat vizita în Germania pentru o deplasare urgentă la Bagdad

Administrația de la Teheran a transmis miercuri o serie de scrisori ambasadorilor din mai multe ţări, prin care şi-a anunţat retragerea parţială din Acordul Nuclear semnat în 2015, fără a detalia ce măsuri intenționează să ia în acest sens.

Anunțul președintelui de la Teheran a fost făcut la exact un an după ce președintele american Donald Trump a transmis că SUA se retrag din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

Tags: acord nuclearDimitri PeskovIranJavad ZarifrusiaSerghei LavrovSUAVladimir Putin
Categorii: Sinteze