Rusia se declară ‘nevinovată’ în otrăvirea lui Skripal şi cere acces la datele anchetei

Publicat:

Rusia cere să aibă acces la substanţa chimică aflată la originea otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal în sud-vestul Angliei, înainte de a oferi explicaţiile cerute de Londra, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de AFP şi TASS, potrivit agerpres.

‘Am cerut printr-o notă oficială să putem avea acces la această substanţă şi am solicitat acces la toate datele anchetei, dat fiind faptul că una dintre victime este Iulia Skripal, cetăţeană rusă’, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, adăugând că acestei cereri au fost respinse de Londra.


Citeşte şi: Tentativă de asasinat împotriva premierului palestinian în Fâşia Gaza. Şapte oameni sunt răniţi

Acuzând Marea Britanie de ”colonialism”, Lavrov a respins ”ultimatumul” formulat de premierul britanic Theresa May, care a dat Moscovei termen până marţi la miezul nopţii pentru a oferi explicaţii.

Rusia este ‘nevinovată’ şi ‘pregătită să coopereze’ cu autorităţile britanice în ancheta privind otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal, a asigurat în acelaşi timp şeful diplomaţiei ruse, acuzând autorităţile britanice de încălcarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice.

‘Rusia este nevinovată şi pregătită să coopereze’ la anchetă ‘dacă Marea Britanie îşi respectă obligaţiile internaţionale’, a insistat Lavrov, la o zi după ce premierul britanic Theresa May a atribuit Moscovei responsabilitatea pentru otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale săptămâna trecută la Salisbury.

Potrivit ministrului rus, Convenţia privind interzicerea armelor chimice prevede ca în caz de utilizare a substanţelor interzise, o cerere de informare trebuie trimisă ţării suspectate, care are, la rândul său, dreptul de a face propriile analize.

Citeşte şi: Alegerile din Rusia: Putin, cei şapte pitici şi marele absent

Theresa May, care a primit sprijin din partea SUA, UE şi NATO, a menţionat că agentul neurotoxic folosit asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia este o substanţă ‘de uz militar’ din grupul de agenţi ‘Noviciok’, dezvoltat de Rusia, dând termen până marţi Moscovei pentru a oferi explicaţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

‘Înainte de a da ultimatumuri, (Marea Britanie) ar face bine să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional, în cazul dat (ceea ce prevede) Convenţia’, a denunţat Lavrov. ‘Şi din punctul de vedere al bunelor maniere, trebuie să ne amintim că epoca colonialismului a dispărut demult’, a mai spus el.

Potrivit lui Vil Mirzaianov, un chimist care a lucrat în cadrul programului rus, Rusia este singura ţară capabilă să producă şi să utilizeze un agent neurotoxic atât de puternic. ‘Este de cel puţin zece ori mai puternic decât orice agent de acest gen. Şi este practic incurabil’, a declarat pentru Daily Telegraph omul de ştiinţă care trăieşte în prezent în SUA.

Chiar dacă Skripal şi fiica lui ‘vor supravieţui, ei nu se vor vindeca’, a avertizat el, exprimând temerea că ‘mai multe persoane au fost expuse’ la această substanţă.

Citeşte şi: Tentativă de asasinat împotriva premierului palestinian în Fâşia Gaza. Şapte oameni sunt răniţi

În timp ce Moscova denunţă o ‘provocare’, premierul Theresa May a avertizat că în cazul absenţei unui răspuns ‘credibil’, ‘noi vom considera că această acţiune constituie o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Marii Britanii’.

Serghei Skripal (66 de ani) – un fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemniţat în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii – şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, ei se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.