Rusia denunță o “ingerinţa” a Ucrainei în afacerile sale interne

Publicat:

Rusia a denunţat vineri “ingerinţa” Kievului în afacerile sale interne, după decizia autorităţilor ucrainene de a le interzice alegătorilor ruşi accesul la consulatelor ţării lor pentru a vota duminică în cadrul scrutinului prezidenţial rus, relatează AFP, conform agerpres.

“Decizia autorităţilor ucrainene de a nu le permite accesul cetăţenilor ruşi la ambasada şi consulatele generale ale Rusiei în ziua alegerilor prezidenţiale nu poate provoca decât indignare”, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat.


Citește și : Cazul Skripal, trecut pe agenda summitului UE din 22-23 martie de la Bruxelles (sursă europeană)

“Este evidentă o ingerinţă deschisă în afacerile interne ale Federaţiei Ruse şi riscă să ducă la o escaladare a tensiunilor bilaterale”, a subliniat comunicatul.

Aceste acte “fără precedent (…) încalcă nu doar Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice şi consulare, dar şi normele internaţionale de apărare a drepturilor omului”, a denunţat ministerul rus de externe.

Se pare că autorităţile ucrainene, “călăuzite de sfânta lor mânie, au decis să îşi ia revanşa asupra cetăţenilor ruşi obişnuiţi” pentru a se răzbuna după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia în 2014, a adăugat comunicatul.

Pe pagina sa de Facebook, ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a anunţat vineri că forţe ale poliţiei vor păzi reprezentanţele diplomatice ale Rusiei în Ucraina, “la Kiev, Harkov, Odesa şi Lvov, şi nu le va permite cetăţenilor ruşi să pătrundă în aceste clădiri pentru a vota”.

El a explicat că această decizie a fost luată ca reacţie la ‘organizarea ilegală’ a alegerilor prezidenţiale ruse în Crimeea, unde vor fi deschise secţii de votare printre altele în oraşele Sevastopol şi Simferopol.

Vladimir Putin, aflat la cârma Rusiei de 18 ani în calitate de preşedinte şi premier, este aşteptat să câştige – fără surprize – al patrulea mandat prezidenţial duminică, care l-ar plasa la conducerea ţării până în 2024.

Ceilalţi şapte candidaţi pălesc în faţa sa în preferinţele electoratului: candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, este cotat cu 7-8% din intenţiile de vot; ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski cu 5-6%; jurnalista liberală Ksenia Sobceak, cu 1-2%, în timp ce restul acumulează aproximativ 1%.

Citește și : Disputa teritorială dintre Slovenia și Croația ajunge în fața Comisiei Europene

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.