Rusia discută cu Libanul un plan pentru întoarcerea acasă în masă a refugiaţilor sirieni

Publicat:

Rusia discută cu Libanul despre planurile Moscovei de întoarcere acasă în masă a refugiaţilor sirieni, a anunţat marţi biroul prim-ministrului libanez, adăugând că Beirutul speră că iniţiativa Moscovei va aborda ceea ce a numit o “criză” a persoanelor “strămutate”, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi UNHCR, există aproximativ un milion de sirieni în Liban, reprezentând aproximativ un sfert din populaţia acestei ţări. Potrivit guvernului libanez, numărul lor este de 1,5 milioane.


Citește și : Turcia: Erdogan dorește adoptarea unei noi legi anti-terorism

Rusia a anunţat săptămâna trecută crearea cu autorităţile siriene a Centrului pentru Primire, Distribuire şi Cazare a Refugiaţilor pentru a ajuta sute de mii de refugiaţi să se întoarcă acasă din străinătate.

Prim-ministrul desemnat Saad al-Hariri a discutat despre planurile Rusiei cu oficiali de la ambasada rusă la Beirut marţi. Mai târziu în această săptămână, preşedintele rus Vladimir Putin va trimite un reprezentant special la Beirut împreună cu viceministrul de externe şi un oficial din Ministerul Apărării pentru a continua discuţiile, a precizat biroul lui Hariri.

Hariri “aşteaptă cu nerăbdare foaia de parcurs elaborată de Ministerul rus al Apărării, sperând că coordonarea cu administraţia SUA, Naţiunile Unite şi alte părţi interesate va reprezenta un efort serios pentru a face faţă crizei strămutaţilor”, a adăugat biroul său.

Războiul din Siria a ucis aproximativ o jumătate de milion de oameni, provocând plecarea din ţară a circa 5,6 milioane de persoane, în timp ce 6,6 milioane sunt strămutate în interiorul ţării.

În timp ce armata siriană, susţinută de Iran şi Rusia, recapătă controlul asupra teritoriului, unii oficiali libanezi şi-au intensificat apelurile pentru ca refugiaţii să plece în zonele din Siria unde violenţa s-a redus.

Oficiali ONU şi statele donatoare pentru ajutorarea Libanului au declarat că în Siria nu sunt încă îndeplinite condiţiile de întoarcere acasă, dar în ultimele săptămâni autorităţile libaneze au facilitat întoarcerea a sute de sirieni din regiunea de frontieră libaneză Arsal.

Un astfel de grup de sute de persoane a plecat luni spre Siria.

Citește și : Republica Democrată Congo: Guvernul a declarat sfârşitul epidemiei provocate de virusul Ebola

Preşedintele american Donald Trump şi Putin au discutat despre întoarcerea refugiaţilor în Siria lunea trecută şi Ministerul Apărării rus a anunţat că a transmis Washingtonului o propunere de elaborare a unui plan comun de acţiune pentru a-i readuce pe refugiaţi în locurile unde au trăit înainte de declanşarea războiului în 2011.

Ministerul rus al Apărării a declarat că propunerile includ stabilirea unui grup de monitorizare ruso-americano-iordanian la Amman şi a unui grup similar în Liban. Potrivit ministerului rus, peste 1,7 milioane de refugiaţi sirieni ar putea să se întoarcă în Siria în viitorul apropiat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.