X

Rusia doreşte un dialog deschis şi concret cu SUA pe tema Tratatului INF

Rusia a anunţat sâmbătă că este gata să aibă ”un dialog deschis şi concret” cu SUA pe tema Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), datând din timpul Războiului Rece şi din care SUA doresc să se retragă, informează AFP, scrie Agerpres.

Potrivit Moscovei, o notă a fost trimisă miercuri de către ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, omologului său american Jim Mattis, în care făcea apel la un astfel de dialog, dar până acum autorităţile ruse nu au primit încă un răspuns oficial.

Citește și : Spania: Poliţia a arestat trei tineri care administrau un site neonazist

”Totul demonstrează reticenţa SUA faţă de un dialog raţional şi profesionist cu Rusia în interesul soluţionării problemelor presante de securitate regionale şi internaţionale”, a menţionat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

La începutul lui decembrie, SUA au dat Rusiei un ultimatum, anunţând că autorităţile de la Moscova au la dispoziţie 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF, încheiat în 1987, în caz contrar atenţionând că se vor retrage din acest tratat.

NATO şi SUA acuză Moscova că încalcă Tratatul INF prin dezvoltarea unui nou sistem de rachetă, acuzaţii respinse de Moscova drept nefondate.

Vineri, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse anunţase că Rusia este gata să discute despre inspecţii reciproce cu SUA pentru a salva Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Citește și : Ucraina: Mii de persoane s-au adunat la Kiev pentru a sprijini crearea unei Biserici ortodoxe independente

“Dacă SUA doresc cu adevărat să ajungă la un fel de acord cu noi, atunci trebuie să luăm loc la masa de negocieri într-un format inter-agenţii şi să convenim asupra tuturor lucrurilor în detaliu. Suntem deschişi pentru aceasta”, declara Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare şi controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe.

Potrivit lui Iermakov, Rusia respinge categoric inspecţiile întreprinse fără participarea Federaţiei Ruse, pe bază unilaterală, şi subliniază că orice acţiune serioasă asupra controlului armelor “este posibilă doar pe baza unor acorduri interguvernamentale cu caracter obligatoriu pentru ambele părţi”.

Tags: INFJim MattismoscovaNATOrusiaSerghei ŞoiguSUA
Categorii: Diaspora