Rusia este condamnată la CEDO în cazul unei femei transgender

Publicat:

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru privarea de drepturi parentale a unei femei transgender, interdicţie “discriminatorie” pentru că este “clar fondată pe identitatea de gen” a reclamantei, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceasta din urmă, o transsexuală în vârstă de 49 de ani, şi-a schimbat sexul masculin cu cel feminin în 2015, an în care a divorţat de soţia sa.


Citește și: Un avion de pasageri A DISPĂRUT de pe radar în estul Rusiei

Din anul următor, fosta sa soţie a început să se opună vizitelor reclamantei la cei doi copii ai lor, susţinând că acestea le cauzează ‘un prejudiciu psihologic’ şi a demarat un proces pentru restrângerea accesului reclamantei la copii, scrie CEDO într-un comunicat ce rezumă această decizie.

În urma unei expertize în 2017, s-a ajuns la concluzia că “un impact negativ ar fi produs nu prin profilul individual şi psihologic (al reclamantei) sau stilul său parental, ci prin reacţia anticipată a copiilor la schimbarea de gen a tatălui lor”, remarcând totodată “o lipsă de cercetare în acest domeniu”.

În 2018, un tribunal a ordonat restricţionarea drepturilor sale parentale, bazându-se în special pe această expertiză pentru a conchide că schimbarea genului “creează circumstanţe psiho-traumatice pe termen lung pentru copii”.

Apelurile şi recursurile reclamantei au fost toate respinse, în pofida unei contra-expertize foarte critice.

Citește și: Ultima ascunzătoare a lui El Chapo poate fi câștigată la loterie

În decizia lor, judecătorii de la CEDO au conchis că au fost încălcate articolele 14 ş 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi interzicerea discriminării), apreciind că nu există “nicio dovadă privind un prejudiciu potenţial pentru copii” în schimbarea de sex.

Ei estimează de asemenea că decizia de privare a drepturilor parentale “era în mod clar fondată pe identitatea de gen a reclamantei şi aceasta este prin urmare discriminatorie”.

Judecătorii paneuropeni au stabilit să fie acordată reclamantei o sumă de 10.870 de euro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.