X

Rusia este condamnată la CEDO pentru ‘tratamente degradante’ aplicate lui Aleksei Navalnîi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou Rusia, marţi, pentru “tratamente degradante” aplicate lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Victimă la sfârşitul lunii august a unei otrăviri a cărei responsabilitate el o atribuie Kremlinului, Aleksei Navalnîi şi un alt opozant, Vadim Gunko, au sesizat CEDO după ce au fost maltrataţi în timpul arestării lor în timpul unei demonstraţii, pe 6 mai 2012, la Moscova. Cei doi voiau să denunţe fraudele electorale comise, potrivit lor, în timpul alegerilor prezidenţiale din martie 2012 în Rusia.

Citește și : PACE în Nagorno-Karabah! Sub umbrela Rusiei, statele beligerante au semnat acordul

Aleksei Navalnîi şi Vadim Gunko au fost apoi reţinuţi peste noapte la o secţie de poliţie şi apoi condamnaţi administrativ pentru refuzul respectării “somaţiilor legale ale poliţiei”, conform CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg, estul Franţei, a considerat în unanimitate că Rusia a încălcat dispoziţiile Convenţiei europene pentru drepturile omului privind interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la libertate şi securitate, la un proces echitabil şi la libertatea de întrunire.

Citeşte şi: Petrecere cu COVID la Casa Albă! Un ministru şi un activist republican au plecat acasă infectaţi

CEDO a precizat că s-a bazat pe o înregistrare video a arestării opozantului rus postată pe internet care arată momentul în care poliţiştii “i-au răsucit braţul lui Navalnîi, făcându-l pe acesta să ţipe” de durere, estimând că aceste “manevre de reţinere” nu erau “strict necesare” deoarece nu exista o “rezistenţă vizibilă”.

Potrivit deciziei instanţei, Rusia va trebui să plătească daune morale de 8.500 de euro lui Aleksei Navalnîi şi 7.500 de euro lui Vadim Gunko.

Tags: Aleksei NavalnîiCurtea Europeană a Drepturilor OmuluimoscovarusiaStrasbourgVadim Gunko
Categorii: Diaspora