Rusia EXPULZEAZĂ 14 diplomaţi bulgari

Publicat:

Rusia a anunţat vineri expulzarea a 14 diplomaţi bulgari ca răspuns la o decizie luată de Sofia contra Moscovei, în pline tensiuni legate de războiul din Ucraina, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

”Această măsură este un răspuns la decizia total nejustificată a părţii bulgare de a declara personae non gratae 70 de angajaţi ai instituţiilor noastre în străinătate şi de a instaura cote privind personalul diplomatic, administrativ şi tehnic al Rusiei în Bulgaria”, a explicat diplomaţia rusă într-un comunicat.


Citeşte şi: Zelenski acuză Amnesty International că ‘încearcă să amnistieze statul terorist’ Rusia – Black News

MAE rus a adăugat că măsura este şi un răspuns la închiderea temporară a consulatului Rusiei din oraşul bulgar Ruse.

”Responsabilitatea acestor ultime măsuri contraproductive îi revine integral guvernului bulgar”, a adăugat diplomaţia rusă.

La începutul lunii iulie, Bulgaria a expulzat 70 de diplomaţi ruşi în baza unor suspiciuni de spionaj şi a anunţat plafonarea numărului diplomaţilor ruşi la Sofia.

Ca represalii, Rusia a ameninţat că îşi va închide ambasada de la Sofia.

Membră a Uniunii Europene şi a NATO, Bulgaria, cândva un aliat fidel al fostei Uniuni Sovietice, întreţine legături culturale, istorice şi economice strânse cu Rusia.

Însă o serie de scandaluri de spionaj începând din 2019 au deteriorat aceste relaţii, care s-au degradat şi mai mult după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Citeşte şi: Viktor Orban îi îndeamnă pe conservatorii americani ‘să-şi unească forţele’ – Black News

Pe 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Numeroase ţări europene au expulzat diplomaţi ruşi în urma acestei intervenţii militare, Moscova răspunzând prin măsuri similare. De asemenea, Rusia şi-a redus livrările de gaz către Bulgaria, care depinde masiv de aceste livrări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.