X

Rusia: Funeraliile celor trei jurnaliştii ruşi, ucişi în Republica Centrafricană

Mai multe sute de persoane – personalităţi din mass-media, apropiaţi şi anonimi – au adus un ultim omagiu marţi la Moscova celor trei jurnalişti ruşi care au fost ucişi săptămâna trecută în Republica Centrafricană, unde efectuau o anchetă despre activităţile societăţii de mercenari ruşi Wagner în această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

Reporterul de război Orhan Djemal, documentaristul Aleksandr Rastorghuiev şi cameramanul Kirill Radcenko au fost ucişi în noaptea de 30 spre 31 iulie de către persoane înarmate. Autorităţile ruse privilegiază versiunea unui jaf, dar breasla este de altă părere şi efectuează în prezent propria anchetă cu privire la uciderea lor, separat de autorităţile suspectate că încearcă să muşamalizeze cazul, conform unor media independente de la Moscova.

Citește și : Angela Merkel va efectua o vizită în Spania pentru a discuta cu Pedro Sanchez despre migraţie

În cursul unei ceremonii religioase într-o biserică ortodoxă situată în apropiere de Piaţa Roşie, numeroase personalităţi din mass-media ruse, cum ar fi fostul jurnalist vedetă al televiziunii ruse Leonid Parfionov, şi-au luat rămas bun de la documentaristul Aleksandr Rastorguiev, unii dintre cei prezenţi neputând să-şi reţină lacrimile.

‘În timpul vieţii, el nu a fost niciodată obiectul unei astfel de atenţii’, a exclamat printre lacrimi documentarista Liubov Arkus. Pentru ea, Rastorguiev, ‘inconfortabil şi fără compromis, nu a fost niciodată disident: el s-a adresat întotdeauna lui Dumnezeu, nu puterii’.

Cunoscut pentru documentarele sale, uneori controversate, cu o privire fără fard asupra Rusiei, Aleksandr Rastorguiev a semnat ‘Căldura celor tandri. Plaja foarte, foarte sălbatică’, care prezintă scene din viaţa unor personaje adeseori groteşti pe plajele de la Marea Neagră. Filmul a obţinut în 2006 premiul special al juriului la Festivalul internaţional de film documentar din Amsterdam.

Citește și : Rusia avertizează că aderarea Georgiei la NATO ar putea declanşa „un conflict teribil”

Autor al unei serii de scurtmetraje despre mişcarea de protest din Rusia şi despre opozantul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, Rastorguiev a fost arestat în 2011 în timpul unei manifestaţii împotriva revenirii lui Vladimir Putin la preşedinţia Rusiei.

La câţiva kilometri distanţă, mai multe sute de persoane s-au recules în curtea moscheii centrale din Moscova în faţa rămăşiţelor pământeşti ale lui Orhan Djemal (51 de ani), reporter de război de religie islamică.

‘Dacă ar exista mai mulţi oameni ca tata, lumea ar fi mai bună’, a spus fiul său adolescent Mansur.

Pentru prietenul său Maksim Şevcenko, cunoscut jurnalist pentru poziţiile sale pro-Kremlin, ‘întreaga viaţă a lui Orhan a fost o faptă eroică, o luptă pentru dreptate’.

O ceremonie de rămas bun a avut loc în onoarea cameramanului Kirill Radcenko (33 de ani), desfăşurată cu uşile închise în cursul dimineţii la o morgă din sudul Moscovei.

Cei trei jurnalişti realizau o anchetă despre activităţile în Republica Centrafricană a societăţii private de mercenari Wagner (apropiată de Kremlin), care se remarcase anterior în Siria, un proiect pe care îl realizau împreună cu un centru de investigaţii, finanţat de opozantul rus în exil Mihail Hodorkovski.

De la începutul anului 2018, Rusia a trimis instructori militari în Republica Centrafricană, livrează arme armatei naţionale şi asigură securitatea preşedintelui Faustin-Archange Touadéra, al cărui consilier pentru securitate este un rus.

Tags: Aleksandr RastorghuievanchetaKirill Radcenkomass-mediamoscovaOrhan DjemalRepublica Centrafricană
Categorii: Diaspora