X

Rusia se implică în conflictul din nordul Siriei: ‘Americanii încurajează separatismul kurd’

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat luni SUA că încurajează separatismul kurd prin proiectul lor de a antrena o ‘forţă’ compusă în special din combatanţi kurzi în nordul Siriei, informează AFP şi TASS, potrivit agerpres.

‘Washingtonul a încurajat şi continuă să încurajeze în mod activ aspiraţiile separatiste ale kurzilor: fie americanii nu înţeleg situaţia, fie este vorba de o provocare în deplină cunoştinţă de cauză’, a declarat Lavrov citat de AFP, calificând proiectul privind înfiinţarea unei forţe a coaliţiei internaţionale drept ‘ingerinţă grosieră în afacerile interne’ ale Siriei.

Citeşte şi: Un turist român a fost ÎMPUŞCAT pe străzile din New York – VIDEO

Coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Washington a anunţat că va contribui la înfiinţarea unei ‘forţe’ frontaliere în nordul Siriei, formată din 30.000 de oameni, dintre care majoritatea din rândurile Forţelor Democrate Siriene (FDS), alianţă de combatanţi kurzi şi arabi, vârf de lance în lupta împotriva SI.

Acest anunţ a provocat imediat furia Turciei, pentru că FDS sunt dominate de o miliţie kurdă considerată de Ankara o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care din 1984 desfăşoară un război de gherilă împotriva autorităţilor turce.

Pentagonul a dat asigurări că nu este vorba de ‘o nouă armată’, ci doar de un antrenament al ‘forţelor locale de securitate’.

Citeţte şi: Carles Puigdemont A PLECAT din Bruxelles şi riscă să fie arestat

Totodată, Serghei Lavrov a anunţat luni că reprezentanţi ai kurzilor au fost invitaţi la Congresul pentru pace în Siria, prevăzut să aibă loc la 30 ianuarie în staţiunea balneară rusă Soci, în pofida reticenţelor exprimate de Turcia în legătură cu acest subiect.

‘Nu încape nicio îndoială că rolul kurzilor în procesul ulterior de reglementare politică trebuie garantat’, a declarat Lavrov. ‘Din acest motiv, reprezentanţi kurzi au fost incluşi pe lista sirienilor invitaţi la Congresul de dialog naţional sirian’ care va avea loc la Soci, a subliniat el.

Citeşte şi: Serghei Lavrov denunţă o RUSOFOBIE occidentală mai mare decât în perioada Războiului Rece

Congresul menit să reunească reprezentanţi ai guvernului şi ai opoziţiei din Siria, în vederea găsirii unei soluţii paşnice la conflictul sirian, este organizat la iniţiativa Rusiei şi Iranului, aliate ale regimului de la Damasc, precum şi de Turcia, susţinătoarea insurgenţilor.

Această declaraţie intervine în condiţiile în care Turcia a lansat sâmbătă operaţiunea ‘Ramura de măslin’ în nordul Siriei, intensificând loviturile aeriene şi bombardamentele cu artileria împotriva poziţiilor Unităţilor de apărare a poporului (YPG), miliţie kurdă considerată “teroristă” de către Ankara, dar care este aliata SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Tags: IrankurziRamura de măslinregiunea AfrinrusiaSerghei LavrovsiriaSUAturcia
Categorii: Sinteze