Rusia încearcă să blocheze valul de alerte false cu bombă

Publicat:

Rusia a blocat miercuri a doua mesagerie criptată, Protonmail, în încercarea de a stăvili imensul val de alerte false cu bombă care perturbă de la sfârşitul lunii noiembrie sute de servicii publice, informează France Presse, potrivit agerpres.

Serviciul Protonmail, cu sediul în Elveţia, este de acum interzis, întrucât adresele sale de e-mail au fost folosite pentru a trimite alerte false, îndeosebi în luna ianuarie, a indicat Serviciul federal pentru controlul în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă din Rusia, Roskomnadzor.


Citeşte şi: Parlamentul European votează acordul pentru Brexit

Această măsură urmează blocajului, în 23 ianuarie, a Startmail.com, o altă mesagerie criptată, care a permis expedierea a peste 1.000 de alerte false cu bombă în 16 regiuni din Federaţia Rusă, potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB).

A doua zi după blocarea acestuia, alerte false au fost totuşi trimise de pe serviciul Protonmail, potrivit FSB, ceea ce a dus la evacuarea a mii de oameni.

La Moscova, agenţia de presă Interfax a contabilizat 16.000 de persoane evacuate luni din instituţii şcolare, spitale, tribunale şi staţii de metrou.

De la sfârşitul lunii noiembrie, un uriaş val de alerte false cu bombă a lovit Rusia. Numai în capitala rusă, 1,55 milioane de persoane au fost evacuate de la această dată, conform Interfax.

La fel ca Startmail, serviciul Protonmail a refuzat să furnizeze datele personale ale autorilor mesajelor. Prin utilizarea VPN (reţea virtuală privată), serviciile lor rămân totuşi accesibile în Rusia.

Nici FSB şi nici Agenţia de telecomunicaţii nu explică posibilele motive ale autorilor.

Interfax, citând surse din cadrul autorităţilor ruse, nota în decembrie că aceste alerte au fost adeseori însoţite de o scrisoare care solicita decontarea a 120 de bitcoins (928.766 de euro la cursul actual) care, potrivit autorilor, ar fi fost sustrase de către miliardarul rus Konstantin Malofeiev de pe platforma de schimb de criptomonede WEX şi care ar fi ajuns într-un ‘fond al FSB’, conform filialei BBC din Rusia.

Citeşte şi: Pentru Turcia, planul de pace al lui Trump este ‘născut mort’

Malofeiev, care figurează pe lista cu persoane vizate de sancţiuni europene din cauza presupuselor sale legături cu rebelii proruşi din estul Ucrainei, a dezminţit de nenumărate ori orice legătură cu sustragerea bitcoins.

Site-ul WEX, care nu mai există, ar fi făcut să dispară cantităţi mari de monede virtuale, potrivit presei ruse.

Această platformă a fost deschisă după ce autorităţile americane au închis Bursa de schimb al monedei virtuale BTC-e , acuzată că a participat la extorcări online şi la atacuri cibernetice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă Astăzi, 7 iulie, intră în vigoare Codul galben de caniculă emis de...

Tragedie la scăldat. Un bărbat s-a înecat într-un lac din Mileștii Mici

Tragedie la scăldat. Un bărbat s-a înecat într-un lac din Mileștii Mici Un bărbat de 53 de ani și-a pierdut viața în timpul scăldatului într-un...

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței Fani ai fotbalului, pregătiți-vă! În perioada 9-14 iulie, Piața Independenței din Cahul...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.