X

Rusia încearcă să epuizeze apărarea aeriană a Ucrainei

Intensificarea atacurilor cu rachete ale Rusiei în Ucraina este parțial concepută pentru a epuiza rezervele de apărare antiaeriană ale Kievului și pentru a obține în cele din urmă dominația asupra cerului țării, a declarat sâmbătă un înalt oficial al Pentagonului, citat de Reuters , informează mediafax.

În ultima săptămână, Rusia a lovit cu rachete orașe din Ucraina, într-unul dintre cele mai puternice valuri de atacuri cu rachete de când Moscova a început invazia, în urmă cu aproape nouă luni.

Citește și: ‘Acest război este şi problema voastră’, spune Macron la summitul APEC

Ucraina spune că atacurile au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic ucrainean, creând un potențial dezastru umanitar într-un moment în care se instalează iarna.

Colin Kahl, cel mai important consilier politic al Pentagonului, a avertizat că Moscova speră, de asemenea, să epuizeze apărarea aeriană ucraineană, care a împiedicat până acum armata rusă să stabilească dominația cerului deasupra Ucrainei.

“Ei încearcă cu adevărat să copleșească și să epuizeze sistemele de apărare aeriană ucrainene”, a declarat Kahl reporterilor în timpul unei călătorii în Orientul Mijlociu. “Știm care este teoria rusă a victoriei și ne angajăm să ne asigurăm că nu va funcționa, asigurându-ne că ucrainenii primesc ceea ce au nevoie pentru a-și menține viabilitatea apărării aeriene.”

În urma invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie, experții militari occidentali se așteptau pe scară largă ca armata rusă să încerce să distrugă imediat forțele aeriene și apărarea aeriană a Ucrainei. Acesta este un element central al strategiei militare moderne, permițând un sprijin mai bun pentru forțele terestre care avansează.

În schimb, trupele ucrainene cu rachete sol-aer și alte mijloace de apărare aeriană au reușit să amenințe avioanele rusești.

Acest eșec critic și timpuriu a fost un element central al problemelor Rusiei în Ucraina, în timp ce aceasta își continuă invazia eșuată, cu costuri enorme în vieți și echipamente militare.

“Cred că unul dintre lucrurile care probabil i-a surprins cel mai mult pe ruși este cât de rezistentă a fost apărarea aeriană a Ucrainei de la începutul acestui conflict”, a declarat Kahl. “În mare parte, acest lucru se datorează ingeniozității și istețimii ucrainenilor în a-și menține sistemele de apărare aeriană viabile. Dar se datorează, de asemenea, și faptului că Statele Unite și alți aliați și parteneri au oferit un sprijin extraordinar”, a spus el.

Săptămâna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a axat pe aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană în cadrul unei reuniuni virtuale pe care a găzduit-o de la Pentagon. Aliații Ucrainei au furnizat totul, de la sisteme vechi din epoca sovietică la sisteme mai moderne, occidentale.

Pentru Statele Unite, aceasta include sistemele de apărare aeriană NASAMS, furnizate recent de SUA, despre care Pentagonul spune că până acum au avut o rată de succes de 100% în Ucraina, interceptând rachete rusești.

Citește și: Ce anume prevăd articolele 4 și 5 din tratatul NATO

“Am făcut tranziția ucrainenilor către echipamentul standard NATO pe toată linia, dar nu în ultimul rând către sistemele de apărare aeriană precum NASAM”, a declarat Kahl.

Statele Unite au furnizat Ucrainei peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger, împreună cu sisteme de contra-artilerie și radare de supraveghere aeriană.

Tags: Colin KahlmoscovaPentagonrusiaucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina