X

Rusia începe manevre navale în Marea Baltică, în apropierea mai multor ţări din NATO

Rusia începe manevre navale în Marea Baltică, în apropierea mai multor ţări din NATO

 

Ministerul Apărării rus a anunţat miercuri începerea de manevre navale în Marea Baltică.

O iniţiativă care nu va diminua tensiunile, mai multe ţări din NATO mărginind această imensă întindere de apă în nordul Europei.

Rusia începe manevre navale în Marea Baltică, în apropierea mai multor ţări din NATO

“Scutul oceanic 2023”. Sub această denumire Rusia a lansat miercuri manevre navale şi aeriene în Marea Baltică. Conduse de comandantul şef al marinei, amiralul Nikolai Ievmenov, ele au programate circa 20 de exerciţii militare cu “peste 30 de nave şi vase de luptă, 20 de nave de aprovizionare, 30 de aeronave (…) şi circa 6.000 de militari”, a arătat Ministerul Apărării. Obiectivul este de “a verifica capacitatea flotei militare să apere interesele naţionale ale Rusiei”, a adăugat el într-un comunicat. Durata cestor desfăşurări nu a fost, în schimb, precizată, scrie TF1 INFO, potrivit RADOR.

Spre noi tensiui cu NATO?

Această iniţiativă se poate asemăna cu o provocare a Moscovei faţă de NATO, ai căror mai mulţi membri mărginesc această mare. Astfel, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Germania, dar şi Finlanda – care a intrat deja în alianţă – şi Suedia – a cărei aderare la organizaţie este în curs – au acces la aceste ape. Or Kremlinul consideră aceste ţări, de facto legate de Statele Unite, drept o ameninţare existenţială.

Citeşte şi: Analist politic român: Bătălia pentru Chișinău e cu bătaie mult mai lungă – Stiripesurse.md

Această demonstraţie este pentru Rusia şi o ocazie să demonstreze că îşi menţine o influenţă în regiune în ciuda exploziei, tot neelucidate, a gazoductelor sale strategice submarine care leagă teritoriuil ei de Germania.

Tags: marea balticaNATOrusia
Categorii: ExterneȘtirile zilei