Rusia ÎNCHEIE faza activă a operaţiunii militare în Siria

Publicat:

 ‘Faza activă a operaţiunii militare’ în Siria, unde armata rusă intervine în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, ‘se încheie’, a anunţat marţi şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, relatează AFP.

‘Faza activă a operaţiunii militare în Siria se încheie. Deşi rămân o serie de probleme, această etapă ajunge la finalul său logic’, a declarat şeful Statului Major al armatei ruse, citat de agenţii de presă ruse, în cursul unei reuniuni la Soci (sud-vestul Rusiei) cu omologii săi iranian şi turc, în ajunul unui summit tripartit Rusia-Iran-Turcia privind Siria.


Declaraţiile responsabilului rus sunt un ecou la afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care declara luni seara în cursul întrevederii cu omologul său sirian: ‘În ceea ce priveşte activitatea noastră comună în lupta împotriva terorismului în Siria, această operaţiune a ajuns la final’.

Citeşte şi: Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la Soci şi l-a ‘felicitat’ pentru rezultatele în lupta împotriva terorismului

Lansată în 2015, intervenţia militară rusă în Siria a schimbat situaţia permiţând în special armatei siriene să îndepărteze gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) din oraşul antic Palmira şi să-i alunge pe rebeli din bastionul lor de la Alep, în nord.

Forţele regimului sirian i-au alungat duminică seara pe jihadişti din Boukamal, ultimul fief urban în Siria al SI, care a pierdut cvasitotalitatea teritoriului său şi al cărui ‘califat’, autoproclamat în 2014, s-a prăbuşit.

În cursul întrevederii, ‘Assad a constatat cu satisfacţie că operaţiunea forţelor armate ruse, care a dus la salvarea Siriei, a ajuns la final de facto’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului în cursul unei conferinţe de presă.

‘Putin l-a corectat puţin, indicând că sunt posibile recidive (…) dar fără a influenţa rezultatul reuşit al operaţiunii în ansamblul său’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Această nouă etapă nu ar trebuie să marcheze încheierea prezenţei militare ruse în Siria.

Armata rusă şi-a anunţat în octombrie 2016 intenţia de a transforma instalaţiile portuare de la Tartous (nord-vest) în ‘baza navală rusă permanentă’.

Armata rusă a desfăşurat de altfel avioane de atac şi bombardiere care acţionează de la baza aeriană Hmeimim, în fieful alawit al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în apropiere de Lattakia.

Această fostă bază a armatei aerului siriană, a fost cedată militarilor ruşi la începutul intervenţiei lor în Siria, la 30 septembrie 2015. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut ieri, 1 iulie, o întrevedere cu înalți oficiali...

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea...

Usatîi vorbește despre ‘greșeala lui Spînu’: Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM

Usatîi vorbește despre 'greșeala lui Spînu': Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM Andrei Spînu greșește, atunci când spune că statul nu...

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia Ministrul Economiei Dumitru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.