Rusia îndeamnă Turcia la ‘reţinere’ în Siria

Publicat:

Rusia a îndemnat marţi Turcia să dea dovadă de “reţinere” şi să se abţină “de la orice utilizare a forţei” în Siria, unde Ankara întreprinde lovituri aeriene şi ameninţă să lanseze o ofensivă terestră împotriva combatanţilor kurzi, informează AFP, potrivit agerpres.

“Sperăm să-i convingem pe colegii noştri turci să să abţină să recurgă la o utilizare excesivă a forţei pe teritoriul sirian”, pentru “a evita escaladarea tensiunilor”, a declarat Aleksandr Lavrentiev, trimisul special pentru Siria al preşedintelui rus Vladimir Putin.


Citeşte şi: POTOP în Albania! Doi oameni au murit – Black News

Aviaţia turcă a lansat duminică operaţiunea “Claw Sword”, o serie de raiduri ce au vizat poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG) în nordul Irakului şi Siriei.

Potrivit unui bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), 37 de persoane şi-au pierdut viaţa în aceste raiduri.

“Timp de luni de zile, Rusia a făcut tot posibilul pentru a împiedica orice operaţiune terestră la scară mare”, a spus Lavrentiev la Astana, capitala Kazahstanului, unde se va desfăşura o reuniune tripartită între Rusia, Turcia şi Iran asupra Siriei.

Cele trei ţări sunt actori majori ai războiului din Siria, care a făcut aproape o jumătate de milion de morţi din 2011 până în prezent.

Lavrentiev a îndemnat la continuarea cooperării “cu toate părţile implicate, pentru a găsi o soluţie paşnică, inclusiv asupra problemei kurde”.

Citeşte şi: SOS în Marea Egee! O ambarcaţiune cu circa 500 de migranţi este în pericol de scufundare – Black News

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţă din luna mai cu lansarea unei noi operaţiuni militare în nordul Siriei, iar atentatul survenit pe 13 noiembrie la Istanbul – pe care Ankara l-a atribuit imediat PKK şi YPG – a precipitat evenimentele.

“Îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru”, a declarat luni Recep Tayyip Erdogan, informând cu privire la “consultaţii” în curs pentru a decide asupra “puterii ce trebuie angajată de forţele noastre terestre”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.