X

Rusia îndeamnă Turcia la ‘reţinere’ în Siria

Rusia a îndemnat marţi Turcia să dea dovadă de “reţinere” şi să se abţină “de la orice utilizare a forţei” în Siria, unde Ankara întreprinde lovituri aeriene şi ameninţă să lanseze o ofensivă terestră împotriva combatanţilor kurzi, informează AFP, potrivit agerpres.

“Sperăm să-i convingem pe colegii noştri turci să să abţină să recurgă la o utilizare excesivă a forţei pe teritoriul sirian”, pentru “a evita escaladarea tensiunilor”, a declarat Aleksandr Lavrentiev, trimisul special pentru Siria al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: POTOP în Albania! Doi oameni au murit – Black News

Aviaţia turcă a lansat duminică operaţiunea “Claw Sword”, o serie de raiduri ce au vizat poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG) în nordul Irakului şi Siriei.

Potrivit unui bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), 37 de persoane şi-au pierdut viaţa în aceste raiduri.

“Timp de luni de zile, Rusia a făcut tot posibilul pentru a împiedica orice operaţiune terestră la scară mare”, a spus Lavrentiev la Astana, capitala Kazahstanului, unde se va desfăşura o reuniune tripartită între Rusia, Turcia şi Iran asupra Siriei.

Cele trei ţări sunt actori majori ai războiului din Siria, care a făcut aproape o jumătate de milion de morţi din 2011 până în prezent.

Lavrentiev a îndemnat la continuarea cooperării “cu toate părţile implicate, pentru a găsi o soluţie paşnică, inclusiv asupra problemei kurde”.

Citeşte şi: SOS în Marea Egee! O ambarcaţiune cu circa 500 de migranţi este în pericol de scufundare – Black News

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţă din luna mai cu lansarea unei noi operaţiuni militare în nordul Siriei, iar atentatul survenit pe 13 noiembrie la Istanbul – pe care Ankara l-a atribuit imediat PKK şi YPG – a precipitat evenimentele.

“Îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru”, a declarat luni Recep Tayyip Erdogan, informând cu privire la “consultaţii” în curs pentru a decide asupra “puterii ce trebuie angajată de forţele noastre terestre”.

Tags: Aleksandr LavrentievClaw SwordRecep Tayyip ErdoganrusiasiriaturciaVladimir Putin
Categorii: Sinteze