Rusia intenţionează să-şi instaleze o bază navală pe coasta regiunii separatiste georgiene Abhazia de la Marea Neagră

Publicat:

Rusia a semnat un acord pentru instalarea unei baze navale permanente pe coasta regiunii separatiste georgiene Abhazia de la Marea Neagră, a declarat joi liderul abhaz, Aslan Bjania, citat de oficiosul rus Izvestia, la o zi după ce s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Flota rusă din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (în peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014) a fost vizată de atacuri în mod repetat de forţele ucrainene de la invazia rusă în Ucraina în 24 februarie 2022.


Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

Aslan Bjania, autoproclamatul preşedinte al regiunii secesioniste Abhazia, a cărei independenţă a fost recunoscută de Rusia în 2008, după conflictul armat din august acelaşi an cu Georgia, a declarat într-un interviu pentru Izvestia că a fost semnat un acord pentru instalarea unei baze navale permanente în regiunea Oceamcira.

“Am semnat un acord, iar în viitorul apropiat va exista o bază permanentă a marinei ruse în districtul Oceamcira”, a afirmat Bjania pentru Izvestia.

“Toate acestea sunt destinate creşterii nivelului capacităţii de apărare atât a Rusiei, cât şi a Abhaziei şi acest tip de interacţiune va continua”, a spus el. “Există, de asemenea, lucruri despre care nu pot vorbi”, a adăugat el.

Rusia nu a făcut niciun comentariu deocamdată.

Rusia a recunoscut Abhazia şi o altă regiune separatistă georgiană, Osetia de Sud, ca state independente în 2008, după ce trupele ruse au respins o tentativă georgiană de recucerire a Osetiei de Sud într-un război de cinci zile ce s-a încheiat la 12 august 2008, notează Reuters.

Occidentul a acuzat Rusia de anexarea efectivă a Abhaziei şi Osetiei de Sud, iar, în 2009, când s-a vorbit despre o bază rusă în Oceamcira, NATO şi-a exprimat îngrijorarea.

Trei dintre statele riverane Mării Negre sunt membre NATO – Turcia, Bulgaria şi România.

Majoritatea lumii recunoaşte Abhazia ca parte a Georgiei. În afară de Rusia, doar Venezuela, Nicaragua, Nauru şi Siria au recunoscut independenţa Abhaziei.

Vestea despre instalarea unei baze ruseşti la Oceamcira, unde Uniunea Sovietică a avut o bază navală în epocă, ar putea să indice faptul că Rusia caute căi alternative la baza navală din Sevastopol, extinzându-şi, în acelaşi timp, prezenţa militară de-a lungul coastei Mării Negre spre Turcia.

Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

The Wall Street Journal a relatat că Rusia şi-a retras cea mai mare parte a Flotei sale din Marea Neagră de la baza sa principală din Crimeea din cauza atacurilor ucrainene.

La întâlnirea de miercuri cu Bjania, Putin nu a pomenit despre vreo bază navală. Dar liderul Abhaziei a afirmat în interviul pentru Izvestia că doreşte să participe la “procesele de integrare iniţiate de partea rusă”. Mai mult, Bjania nu a exclus participarea Abhaziei, în perspectivă, “la un tratat de uniune împreună cu Belarus (şi Rusia)”. În opinia sa, aceasta ar “corespunde intereselor Abhaziei”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 7 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 7 iulie în Istorie  7 iulie este a 188-a zi a calendarului gregorian și a 189-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 7 iulie 2024

Horoscop 7 iulie 2024 Este o zi cu multe schimbări şi în care trebuie să ne întoarcem spre noi pentru a găsi răspunsurile şi...

Forme de energie necunoscute până acum, descoperite în atmosfera Pământului. NASA încearcă să găsească o explicație

Forme de energie necunoscute până acum, descoperite în atmosfera Pământului. NASA încearcă să găsească o explicație Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado au...

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în timpul unei vacanţe alături de familia sa

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în timpul unei vacanţe alături de familia sa Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a declarat că Groenlanda...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.