Rusia îşi consolidează alianţele din Africa! Numărul doi al puterii militare din Sudan face o vizită la Moscova

Publicat:

Generalul Mohammed Hamdane Daglo, numărul doi al puterii militare din Sudan, se deplasează miercuri într-o vizită la Moscova, care negociază construirea la Marea Roşie a unei baze ce ar putea primi nave cu propulsie nucleară, informează AFP, potrivit agerpres.

Generalul sudanez, zis Hemedti, şeful temuţilor paramilitari din Forţele de sprijin rapid (FSR), a întreprins recent mai multe vizite oficiale în afara ţării. În Rusia, el este însoţit de o delegaţie de responsabili guvernamentali în domeniile finanţelor şi comerţului, precizează comunicatul autorităţilor de la Khartoum.


Citeşte şi: Nu ai luat încă Covid? Ar putea depinde de cât de atractiv ești, spun oamenii de știință – Black News

Acesta afirmă că părţile vor discuta ‘despre întărirea cooperării’, dar şi ‘teme regionale şi internaţionale’.

Prezenţa rusă în Sudan îi îngrijorează pe occidentali, iar SUA au retras această ţară de pe lista sponsorilor terorismului abia la sfârşitul lui 2020.

Pentru 2016-2021, Centrul pentru studii strategice şi internaţionale (CSIS) a găsit ‘dovezi puternice’ ale prezenţei firmelor militare private ruse în Sudan, dar şi în Sudanul de Sud, Libia, Republica Centrafricană, Madagascar şi Mozambic.

Sudanul a negociat cu preşedintele Vladimir Putin în 2019, în regimul fostului dictator Omar al-Bashir, construirea unei baze navale la Port-Sudan, care să primească până la 300 de persoane, militari şi civili, şi chiar nave cu propulsie nucleară.

În 2020, după înlăturarea lui Bashir, Rusia a anunţat că a semnat un acord prevăzând construirea bazei şi administrarea sa pe o perioadă de 25 de ani.

Între timp, Sudanul a trimis semnale mixte: o vreme a afirmat că ‘reexaminează’ acordul, după care generalul Abdel Fattah al-Burhan, la conducere după puciul din 25 octombrie, a spus că angajamentul este menţinut.

Citeşte şi: UE a aprobat o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei – Black News

În toamnă, Moscova a împiedicat ferm orice declaraţie de condamnare internaţională a loviturii de stat de la Khartoum.

Desfăşurat pe 714 km între Egipt la nord şi Eritreea la sud, bogatul litoral sudanez în aur şi în biodiversitate marină se află de decenii în centrul unor lupte de influenţă şi al unor alianţe schimbătoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.