Rusia îşi consolidează şi reaprovizionează forţele din Donbas; armata ucraineană se pregăteşte pentru o ofensivă

Publicat:

Rusia îşi consolidează şi reaprovizionează forţele din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei, mişcare evidenţiată de un convoi de vehicule militare ruseşti care se apropie de oraşul ucrainean Izium, a declarat luni un responsabil al Pentagonului, citat de CNN şi Reuters, potrivit agerpres

Potrivit acestuia, acea coloană cuprinde un post de comandă şi control, un batalion de sprijin, unităţi logistice, unităţi de infanterie şi probabil elemente de sprijin aerian.


Citește și : Majoritatea covârşitoare a mexicanilor susţine rămânerea la putere a preşedintelui Lopez Obrador

De asemenea, adaugă responsabilul american, există indicii că Rusia încearcă să-şi consolideze poziţiile la sud-vest de oraşul Doneţk, în principal cu unităţi de artilerie.

Totuşi, el subliniază că Statele Unite nu consideră aceste mişcări ale trupelor ruse ”o nouă ofensivă” în Donbas, ci mai degrabă o acţiune de ”consolidare şi suplimentare a capabilităţilor” militare.

Pe de altă parte, Departamentul american al Apărării examinează opţiunile pentru a instrui un număr suplimentar de militari ucraineni să opereze dronele Switchblade care vor fi livrate de SUA către Ucraina.

În acest timp, armata ucraineană a avertizat luni că se aşteaptă ”foarte curând” la o ofensivă rusă în est, partea Ucrainei devenită ţinta prioritară a Kremlinului după retragerea trupelor ruse din jurul Kievului şi din nordul Ucrainei.

”Conform informaţiilor noastre, inamicul aproape şi-a încheiat pregătirea pentru un asalt în est. Asaltul va avea loc foarte curând”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, potrivit AFP.

”Anticipăm că lupte intense se vor da în aceste teritorii în viitorul apropiat. Nu putem prevedea când exact se va întâmpla aceasta, sunt informaţii din surse occidentale”, completat el, asigurând însă că ”armata ucraineană este pregătită”.

Citește și : Social-democraţii suedezi deschid discuţiile pentru o eventuală aderare la NATO

Pe teren, trupele ucrainene îşi consolidează poziţiile în est în aşteptarea acestei posibile ofensive ruse, săpând tranşee şi instalând mine pe marginea şoselelor.

Unii analişti cred că preşedintele rus Vladimir Putin vrea neapărat o victorie în Donbas înaintea paradei militare din 9 mai, zi ce marchează victoria sovietică împotriva naziştilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Zelenski îşi va prezenta ‘planul de victorie’ la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie

Zelenski îşi va prezenta 'planul de victorie' la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.