X

Rusia își dorește o Moldovă ‘permanent neutră, cufundată într-o mocirlă’

Rusia își dorește o Moldovă ‘permanent neutră, cufundată într-o mocirlă’

Perspectiva alegerilor generale locale din 5 noiembrie 2023 constituie o oportunitate pentru Rusia să pregătească terenul pentru acele partide care rezonează cu ideile propagate de Moscova. Analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, a explicat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, că prin intemediul acestor formațiuni politice, Federația Rusă urmărește ca pe termen lung RM să-și păstreze neutralitatea, să nu se apropie mai mult de Bruxelles decât de Moscova și să rămână aceeași zonă gri preocupată de conflictul transnistrean, transmite JURNAL.

Ceea ce își dorește cu adevărat Federația Rusă să obțină de pe urma scrutinului local din 5 noiembrie curent este mai mult o pregătire a terenului pentru partidele care, deși poate nu recunosc deschis că sunt pro-Kremlin, propagă ideea de neutraliatate și de egală distanță atât față de Moscova, cât și de Bruxelles.

Rusia își dorește o Moldovă ‘permanent neutră, cufundată într-o mocirlă’

„Scopul Rusiei pentru alegerile locale este să pregătească un teren favorabil pentru partidele pro-rusești sau pentru partide care, fără a fi în mod deschis pro-rusești, doresc pentru Republica Moldova o politică de egală distanță între Rusia și Occident, o politică de neutralitate, să fim bine și cu aceea, și cu ceilalți”, a Socor.

Citeşte şi: România are datoria morală să ajute cât mai mult Moldova la capitolul energetic – Stiripesurse.md

Totuși, Rusia nu urmărește sub nicio formă o politică expansionistă în privința Republicii Moldova, ci mai degrabă este avantajată de situația în care țara noastră ar rămâne într-o zonă gri, Rusia nu ar suporta niciun cost economic, în schimb Uniunea Europeană ar contribui din punct de vedere financiar.

Rusia își dorește o Moldovă ‘permanent neutră, cufundată într-o mocirlă’

„Dar care sunt obiectivele Rusiei, ce urmărește Rusia, încercând să aducă partide pro-rusești sau neutraliste în Parlament, eventual chiar și la Președinție? În cazul Republicii Moldova, Rusia nu dorește nici să refacă Imperiul Țarist, Rus, nici să refacă Uniunea Sovietică, ci dorește să aibă o Republică Moldova pe care să o mențină pe termen cât mai lung într-o situație de zonă gri, nici cu Rusia, nici cu Occidentul, eventual întreținută economic de Uniunea Europeană, dar fără costuri economice pentru Rusia (pentru că Rusia nu dorește în niciun chip să-și asume costuri pentru a întreține RM)”, a precizat comentatorul politic de la Fundaţia Jamestown.

Așadar, sunt câteva aspecte pe care Federația Rusă le țintește atunci când conturează o perspectivă pe termen lung pentru Republica Moldova. Într-o ordine absolut aleatoare, elaboratorii de strategii geopolitice de la Kremlin își doresc ca Republica Moldova să-și păstreze neutralitatea, alături de conflictul înghețat din Transnistria, eventual cu extinderea puterii de decizie a regiunii de peste Nistru în raport cu deciziile Chișinăului.

„Rusia dorește, așadar, o Moldovă permanent neutră, permanent cufundată într-o mocirlă, permanent paralizată de conflictul transnistrean și o Moldovă în care Transnistria ori să aibă putere de blocaj, ori să facă Moldova neatrăgătoare pentru integrarea europeană. Deci, o zonă gri, fără responsabilități economice de niciun fel de partea Rusiei, dar cu garanții că RM nu va ajunge nici în Uniunea Europeană, nici să se unifice cu România, dar va ramâne în această situație nedefinită pe termen nedefinit”, a încheiat Vladimir Socor.

Tags: Moldovarusiauniunea europeanaVladimir Socor
Categorii: PoliticăȘtirile zileiU.E.