Rusia îşi înăspreşte legea asupra persoanelor şi organizaţiilor calificate drept ‘agenţi ai străinătăţii’

Publicat:

Deputaţii ruşi au aprobat miercuri în ultima lectură înăsprirea legislaţiei asupra persoanelor şi organizaţiilor calificate drept “agenţi ai străinătăţii”, măsuri denunţate de ONG-uri, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Conform acestor amendamente, o persoană sau un grup care primeşte sprijin material sau financiar din străinătate sau de la organizaţii deja considerate “agenţi ai străinătăţii” poate fi la rândul său desemnată acum în acest mod, fără o hotărâre judecătorească.


Citește și : Marocul a semnat cu Israelul declaraţia de relaţii diplomatice

Propuse luna trecută de un grup de deputaţi şi senatori ruşi, amendamentele urmăresc “protejarea suveranităţii Rusiei şi prevenirea oricărei ingerinţe” în treburile sale interne, a declarat Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, într-un comunicat.

Unii candidaţi la alegeri pot fi de asemenea calificaţi drept “agenţi ai străinătăţii”. De menţionat că în Rusia vor avea loc alegeri legislative anul viitor.

Alte măsuri vizează limitarea organizării de evenimente publice finanţate din fonduri străine, o restricţie ce preocupă în mod special ONG-urile cu sediul în provincie, mai puţin bogate decât cele din capitala rusă.

“Dacă primiţi bani din străinătate, vă rugăm să vă înregistraţi ca agent al străinătăţii şi continuaţi să lucraţi”, a declarat unul dintre autorii amendamentelor, deputatul Vasili Piskariov.

“Dar spuneţi organelor de stat şi cetăţenilor ruşi în interesul cărei ţări acţionaţi”, a subliniat el, citat în comunicatul Dumei de Stat.

Amendamentele au fost denunţate de ONG-urile pentru drepturile omului, Human Rights Watch considerându-le la sfârşitul lunii noiembrie o încercare de “înăbuşire a societăţii civile”, temându-se de o “aplicare arbitrară”.

Legea privind “agenţii străinătăţii” a fost adoptată în Rusia în 2012. Ea obligă organizaţiile care primesc finanţare din străinătate să se înregistreze ca atare la Ministerul Justiţiei şi să marcheze acest termen pe publicaţiile lor.

Citește și : Fiul unor imigranţi mexicani va prelua locul lăsat liber de Kamala Harris în Senatul american

Domeniul de aplicare al acestei legi a fost apoi extins, putând viza persoane, precum jurnalişti sau bloggeri.

Sub pedeapsa unor amenzi grele sau interdicţii, legea obligă entităţile recunoscute ca acţionând pentru străinătate la măsuri administrative constrângătoare şi să menţioneze acest statut în toate publicaţiile lor.

Camera inferioară a parlamentului dezbate în prezent pedepse cu închisoare cu executare pentru anumite infracţiuni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.