Rusia îşi întăreşte apărarea în apropierea Japoniei şi acuză SUA că şi-au extins prezenţa în Asia-Pacific

Publicat:

Rusia a afirmat miercuri că o divizie a sistemelor sale de apărare antirachetă Bastion a fost desfăşurată pe insula Paramuşir, în arhipelagul Kurile din Pacificul de nord, ceea ce reprezintă în parte un răspuns la eforturile americane de a “îngrădi” Rusia şi China, relatează Reuters. Japonia are la rândul ei revendicări teritoriale în zonă, potrivit agerpres

Desfăşurarea se înscrie într-un efort mai larg de întărire a apărării ruse în regiunile sale din Extremul Orient, potrivit ministrului rus al apărării Serghei Şoigu.


Citește și : Kyriakos Mitsotakis anunţă luna alegerilor din Grecia

Declaraţiile sale vin a doua zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul chinez Xi Jinping şi-au aprofundat, la Kremlin, parteneriatul “nelimitat” dintre cele două ţări prin acorduri de întărire a cooperării în sectorul energiei şi cel militar.

“Pentru a îngrădi Rusia şi China, SUA îşi întăresc semnificativ prezenţa militară în regiunea Asia-Pacific, îşi întăresc legăturile politice şi militare cu aliaţii, continuând crearea unei noi arhitecturi de securitate în această regiune”, a spus Serghei Şoigu într-o întâlnire cu conducerea armatei, potrivit unei înregistrări video publicate de Ministerul Apărării.

El a precizat că sistemul Bastion va întări securitatea Rusiei în zona Kurilelor.

Japonia, aliat apropiat al SUA, revendică cele patru insule din sudul arhipelagului, ocupate de forţele sovietice la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, dar nu şi insula Paramuşir, din nordul Kurilelor. Această dispută a împiedicat semnarea unui tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor între Moscova şi Tokyo, menţionează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunţat din decembrie anul trecut că a desfăşurat pe insula Paramuşir sisteme Bastion, dotate cu rachete cu o rază de până la 500 kilometri, desfăşurarea având loc la un an după ce Rusia a instalat aceste sisteme pe insula Matua din zona centrală a Kurilelor.

Miercuri, ministrul rus al apărării a mai afirmat că forţele armate din estul Rusiei au primit pe parcursul anului trecut circa 400 de piese de echipament militar modern, inclusiv avioane SU-57 şi sisteme de rachete antiaeriene, ceea ce a sporit “semnificativ” capacitatea lor de apărare.

El a adăugat că anul acesta va fi finalizată modernizarea sistemului de apărare aeriană al Moscovei.

Citește și : Varşovia spune că axa Rusia-China este periculoasă

Oficiali ruşi au acuzat Kievul în legătură cu o serie de atacuri cu dronă mult în interiorul teritoriului rus, după începutul campaniei militare din Ucraina.

Referitor la conflictul din Ucraina, Serghei Şoigu a mai spus că forţele aerospaţiale ruse au distrus până în prezent peste 200.000 de facilităţi militare ucrainene, de la începutul a ceea ce Moscova numeşte “operaţiune militară specială”, a mai consemnat Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova intenționează să deschidă ambasade în mai multe țări

Moldova intenționează să deschidă ambasade în mai multe țări În 2025, autoritățile de la Chișinău planifică să deschidă ambasade în mai multe țări, transmite agenția...

Convocați la MAIA. Fermierii sunt consultați pe marginea unui proiect înregistrat de urgență

Convocați la MAIA. Fermierii sunt consultați pe marginea unui proiect înregistrat de urgență După ce au amenințat cu proteste masive, fermierii au fost chemați astăzi...

A scăpat ca prin urechile acului. O țigară nestinsă avea să-l coste viața

A scăpat ca prin urechile acului. O țigară nestinsă avea să-l coste viața A băut alcool, și-a aprins o țigară și a adormit. Un bărbat...

Consiliul Concurenței a luat la ochi ANSP şi Ministerul Sănătății

Consiliul Concurenței a luat la ochi ANSP şi Ministerul Sănătății Plenul Consiliului Concurenței a dispus, pe 28 iunie 2024, inițierea unei investigații cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.